Keeper met mes

Na negen maanden van list en bedrog heeft de Chileense doelman Roberto Rojas zijn geweten gezuiverd. In een vraaggesprek met de krant La Tercera geeft de voormalige aanvoerder van het nationale elftal toe in het duel met Brazilie in september '89 de wond aan zijn gezicht zelf te hebben aangebracht met een mesje. Tot dusver had Rojas hardnekkig volgehouden geen toneel te hebben gespeeld. 'Ik kon niet langer met deze leugen leven', gaf Rojas als reden voor zijn spontane schuldbekentenis. 'Mijn geweten zei me dat ik open kaart moest spelen. 'Ik moet heel diep hebben gesneden, want ik bloedde hevig', verklaarde de doelman, die door de FIFA voor het leven werd geschorst naar aanleiding van het geruchtmakende incident. 'Het mesje had ik van onze masseur gekregen. Tijdens de wedstrijd droeg ik het tussen mijn handschoen en de mouw van mijn shirt.'

Op het moment dat Rojas zichzelf verwondde leidde Brazilie in het beslissende duel in de WK-voorronde met 1-0. Chili weigerde verder te spelen en stapte met veel misbaar van het veld. De FIFA had het bedrog door en Brazilie werd tot winnaar uitgeroepen.