Jeltsin wil coalitie in Rusland na patstelling

MOSKOU, 28 mei Boris Jeltsin, die zaterdag voor de tweede maal de vereiste meerderheid haalde voor het presidentschap van de Russische republiek, komt vandaag met het voorstel een coalitieregering te vormen.

De progressieve kandidaat Jeltsin zou als president een conservatieve premier naast zich willen dulden. Dit voorstel moet de impasse doorbreken waarin het Volkscongres van deze Sovjet-republiek is geraakt. Nadat de stemmen op het Congres van de Russische republiek zaterdag voor de tweede keer staakten, hebben Boris Jeltsin en Ivan Polozkov zich vanochtend op een rumoerige vergadering opnieuw kandidaat gesteld voor het presidentschap. Behalve hen heeft ook Aleksandr Vlasov, de huidige premier van Rusland, zich opnieuw beschikbaar gesteld met nog vijf onbekende kandidaten. Vlasov had vorige week zijn kandidatuur ingetrokken. Het hele weekeinde is er in de buurt van het Kremlin koortsachtig onderhandeld om uit de patstelling te komen waarin het Volkscongres van de Russische republiek zichzelf zaterdag had gemanoeuvreerd. Bij de tweede stemming kreeg Jeltsin 503 stemmen (28 te weinig) en Polozkov 458. De onderhandelingen, die volgens ingewijden worden gevoerd op het niveau van het Centraal Comite van de Communistische Partij, zijn een poging om tot afspraken te komen over een verdeling van de macht. Nu de stemmen twee keer staakten, is duidelijk dat het moeilijk opereren wordt in het Congres waarin progressieven en conservatieven elkaar ongeveer in evenwicht houden. De fractie Democratisch Rusland blijft erbij dat Jeltsin voor haar de enige aanvaardbare kandidaat is en dat onderhandelen met Polozkov, de eerste partijsecretaris van Krasnodar, is uitgesloten.