Gronings kuuroord heilzaam voor psoriasis-patienten; Deweldaad van het baden

Directeur R. Kieft van Kuurcentrum Nieuweschans is een tevreden man. Een studie van het Academisch Ziekenhuis Groningen bevestigde onlangs dat het water van zijn Oostgroningse bronnenbad een heilzame werking heeft op patienten die lijden aan de huidziekte psoriasis. 'De medici zijn het er nog niet over eens hoe het precies werkt, maar dat het kuren hier een gunstig effect heeft op de klachten wordt algemeen aanvaard', zegt Kieft. Na enkele jaren proefdraaien hebben de Friese en Groningse ziekenfondsen een kuur in het centrum nu definitief opgenomen in hun verzekeringspakket. Met het ziekenfonds in Drenthe wordt overleg gevoerd, het Haagse fonds AZIVO zendt inmiddels patienten op proef naar Nieuweschans.

Psoriasis is een erfelijke aandoening, ongeneeslijk en gekenmerkt door rode en schilferende plekken op de huid. Circa 300.000 Nederlanders lijden aan deze kwaal, sommigen in ernstige mate. Met de nieuwe mogelijkheid om een langdurige kuur in Nederland te ondergaan hoeft de laatste categorie patienten niet langer de traditionele door de meeste ziekenfondsen vergoede tocht naar de Dode Zee in Israel te maken. 'De Dode-Zeekuur voldoet goed, maar is duurder', zegt Kieft. 'Bovendien zitten de patienten er enkele weken volkomen geisoleerd van alles en iedereen.'

Dit wordt bevestigd door een woordvoerster van de Nederlandse Bond van Psoriasis-patienten Verenigingen: 'Alleen mensen die echt ten einde raad waren gingen naar de Dode Zee'.

Volgens Kieft, zelf patient, is niet alleen het zoute water uit de bron in Nieuweschans verantwoordelijk voor de heilzame werking van de kuur. Ook het praten met andere patienten en de rust in de unieke 'kuur-setting' dragen er volgens hem aan bij. Nieuweschans, met 1.800 inwoners, ligt inderdaad ver buiten het bruisende centrum van Nederland. Vanuit de stad Groningen naar het oosten rijdend passeert men plaatsen als Kropswolde, Martenshoek en Scheemda voordat het voormalige vestingstadje op de grens met Duitsland wordt aangedaan. Rust is er in overvloed. Slechts een klein deel van de bezoekers van het kuuroord is psoriasis-patient. De meeste gasten, in 1989 in totaal 135.000, komen volgens Kieft gewoon voor de ontspanning. Behalve Nederlanders vinden vooral Duitsers, met hun uitgebreide * rcultuur, de weg naar het verstilde complex. Kieft verwacht dat het aantal medische bezoekers, nu nog enkele tientallen per maand, ongetwijfeld zal toenemen nu de ziekenfondsen de kuren beginnen te vergoeden.

Lichttherapie

De behandeling van psoriasis is een combinatie van lichttherapie en baden in het van 630 meter diepte naar boven gepompte zoute water. De behandeling wordt begeleid door dermatologen en heeft plaats in een apart gebouwtje. De kuurders gaan daar het 36 graden warme water in en komen vervolgens door een soort sluis in het buitengedeelte van het bad. Het grasveld rondom het bad is omgeven door begroeiing en een schutting. Kieft: 'We verbieden patienten niet om van het grotere reguliere bad gebruik te maken de ziekte is niet besmettelijk, maar de meesten hebben toch enige gene om zich te vertonen. Bovendien vindt men het juist prettig om onder elkaar te zijn en ervaringen uit te wisselen. Dat is eigenlijk een onderdeel van de kuur'.

Een kuur duurt ongeveer een maand en kost circa 4.000 gulden, het verblijf in het op het complex gelegen hotel meegerekend. Volgens de patientenvereniging moeten de deelnemers daarvan 750 gulden zelf betalen.

Ook in het niet-medische deel van het kuuroord heerst rust. Enige tientallen mannen en vrouwen dobberen buiten in het water, anderen ontspannen in de van planten voorziene rustruimte. De meeste gasten zijn volgens Kieft tussen de veertig en zestig jaar oud, maar de leeftijd waarop mensen de geneugten van het kuren ontdekken loopt volgens hem terug. De nu aanwezige kuurders zitten duidelijk bovenin de genoemde leeftijdsklasse.

Vaak genieten hele groepen van het kuren, vertelt Kieft, soms personeel van bedrijven die in het centrum confereren. 'Vaak vindt men het in het begin wat vreemd, met zo'n badmutsje op samen met collega's het water in, maar na afloop zijn ze bijna allemaal enthousiast. Het is trouwens opvallend dat vrouwen er duidelijk minder moeite mee hebben.'

Na de weldaad van het baden kunnen de gasten zich laten masseren, zich bruinen onder de solaria of een schoonheidsbehandeling ondergaan, met of zonder 'kuurcoiffure'. Ook het beoefenen van 'watergymnastiek' behoort tot de mogelijkheden. De moedigen kunnen zich begeven naar het 'thalassocentrum'. De gast wordt daar ingesmeerd met een pasta op basis van zee-algen, 'afkomstig uit de Noordelijke IJszee'.

Volgens de folder onder meer goed tegen stress.

    • Tom Nierop