Gouden Leeuwen van 44ste Biennale naar Anselmo en Bechers

VENETIE, 28 mei De Gouden Leeuwen, de onderscheidingen van de Biennale van Venetie, zijn gisteren toegekend aan de Italiaan Giovanni Anselmo (schilderkunst) en aan de Duitse fotografen Bernd en Hilla Becher (beeldhouwkunst). De Prijs '2000' voor jonge kunstenaars viel ten deel aan de uit Bombay afkomstige Brit Anish Kapoor en de zogeheten 'Landenprijs' ging naar de Amerikaanse Jenny Holzer, voor ontwerp van het paviljoen van de Verenigde Staten. De jury heeft vier eervolle onderscheidingen toegekend: aan het paviljoen van de Sovjet-Unie, het paviljoen van Nigeria en Zimbabwe, aan de Duitser Reinhard Mucha en aan de Italiaan Alighiero Boetti.

De Biennale, die gisteren werd geopend, is een tweejaarlijkse internationale kunstmanifestatie, die door de organisatie omschreven wordt als 'het vlaggeschip van het zomerse tentoonstellingencircuit'.

De Biennale wordt dit jaar voor de 44ste maal gehouden. Voorafgaand aan de opening zorgde een Amerikaanse groep kunstenaars onder de naam Grand Fury voor enige opschudding met een afbeelding van paus Johannes Paulus II en diens afkeurende uitspraken over het gebruik van voorbehoedmiddelen. Dat standpunt zou de verspreiding van de ziekte AIDS in de hand werken. Volgens kerkelijke autoriteiten en enkele organisatoren van de Biennale is het schilderij 'een belediging van de paus'.