Geweld in Pakistan kost zeker 99 levens

HYDERABAD, 28 mei In de zuidelijke Pakistaanse provincie Sind zijn het afgelopen weekeinde ten minste 99 mensen om het leven gekomen door vechtpartijen tussen etnische groepen en door het optreden van het leger. In de steden Hyderabad en Karachi waren de onlusten het grootst. Nadat de politie zaterdag in Hyderabad honderden vrouwen en kinderen had verwond die protesteerden tegen het uitgaansverbod, waardoor zij al vier dagen geen voedsel en water hadden kunnen inslaan, sloeg gisteren in zowel Hyderabad als Karachi de vlam in de pan.

In Hyderabad kwamen volgens ooggetuigen en ziekenhuizen 35 vrouwen en kinderen om het leven toen zij demonstreerden tegen de gewelddadigheden van de dag ervoor. In sommige delen van deze stad van een miljoen inwoners heerst al sinds 14 mei een uitgaansverbod wegens de botsingen tussen de oppositiepartij de Nationale Beweging van Mojahirs (MQM), die haar aanhang heeft onder de uit India gevluchte moslims (mojahirs), en aanhangers van de partij van premier Benazir Bhutto, de Pakistaanse Volkspartij (PPP). In Karachi kwam het eveneens tot heftige ongeregeldheden. Gemaskerde mannen openden het vuur op voorbijgangers en staken autobussen in brand. Mojahirs hadden uit angst voor gewelddadigheden in Hyderabad juist hun toevlucht gezocht in Karachi, de grootste stad van het land. De Pakistaanse president Ghulam Ishaq Khan heeft gepleit voor het nemen van 'directe maatregelen' en dit gemeld aan premier Bhutto en de regering van de provincie Sind. De MQM steunde de regering-Bhutto tot oktober vorig jaar.