Fel protest in Spanje na dood van Grapo-lid

MADRID, 28 mei In verscheidene Spaanse steden is het afgelopen weekeinde door enige duizenden mensen heftig geprotesteerd tegen de dood van Jose Manuel Sevillano Martin, een lid van de terroristische organisatie GRAPO. Sevillano overleed afgelopen vrijdag in een Madrileense gevangenis aan de gevolgen van een hongerstaking.

Bij gevechten tussen demonstranten en politie in Pamplona werden twee personen door politiekogels licht gewond; enkele gebouwen werden door molotov-cocktails beschadigd. Een bom die in een telefooncel was verborgen ontplofte net te laat om slachtoffers onder agenten te maken. In Bilbao en andere steden van Baskenland werden barricades opgericht die door de politie met geweld moesten worden verwijderd. In Renteria nabij de Franse grens gingen vier treinwagons met in totaal 52 auto's in vlammen op.

Wraakacties van de GRAPO zelf zijn wel aangekondigd maar vooralsnog uitgebleven. In het hele land is de bewaking bij gevangenissen, politiebureaus en andere overheidsgebouwen verscherpt.

De overleden Jose Manuel Sevillano werd in december 1986 aangehouden bij het plegen van een bankoverval. Sinds november vorig jaar was hij in hongerstaking uit protest tegen maatregelen van het Spaanse ministerie van justitie die er op gericht zijn gevangen terroristen zo ver mogelijk uit elkaar te plaatsen en het bezoek van advocaten en familieleden te beperken.

Sevillano weigerde vast voedsel maar verzette zich niet tegen het toedienen van tabletten en calorierijke dranken. Na een hartstilstand werd twee weken geleden zijn dood al gemeld, maar reanimatiepogingen leidden toen tot een kortstondige verbetering van zijn toestand.

Op dit moment worden nog negendertig GRAPO-leden in Spaanse gevangenissen en ziekenhuizen met behulp van kunstmatige voeding in leven gehouden. Zevenentwintig anderen hebben hun hongerstaking inmiddels beeindigd. Over het onder dwang toedienen van levensmiddelen woedt al geruime tijd een debat tussen overheid, artsen en advocaten van de gevangenen. Eind maart kreeg deze discussie een extra grimmig karakter toen de GRAPO haar standpunt onderstreepte door het doodschieten van een medicus die betrokken was bij de voeding van hongerstakers.