Emmen plukt vruchten van juist beleid

EMMEN, 28 mei Bij eerste divisieclub Emmen gaan ze volgens Ben Hendriks 'altijd voor goud'. Die Drentse dadendrang bracht de club de zege op SC Heerenveen (1-0) in de eerste van twee finalewedstrijden in de nacompetitie en een goede kans op promotie naar de eredivisie. Het 'lelijke eendje' van het betaalde voetbal vlakte daarmee de vraagtekens weg over het bestaansrecht als betaalde-voetbalorganisatie en kreeg tevens de gelegenheid zich te distantieren van de kritiek die de hoofdsponsor onlangs op zijn eigen reclame-object losliet.

In zijn vijfde seizoen in het betaalde voetbal lijkt Emmen de vruchten te gaan plukken van de saneringsperiode die twee jaar geleden werd ingezet. Na het overlevingsjaar 1988-'89 maakt de club het meest succesvolle seizoen in zijn bestaan in de eerste divisie door. Zo bereikte Emmen de kwartfinale in het bekertoernooi, waarin PSV te sterk bleek, en werd het seizoen met een recordaantal punten (38) afgesloten. Het behalen van de zesde periodetitel werd aanvankelijk slechts als een kassuccesje gezien, maar met het onverwacht sterke optreden in de nacompetitie mag Emmen serieus hopen op een hoofdprijs in de vorm van directe promotie.

De valse bescheidenheid die de club lange tijd had, heeft de laatste weken plaatsgemaakt voor het nuchtere besef dat Emmen op basis van noeste arbeid niet onderdoet voor het gros van de eerste divisieclubs. FC Wageningen ondervond dat aan den lijve toen het eerst tot eigen tevredenheid Emmen meehielp aan het behalen van de laatste periodetitel via een 4-0 verlies op sportpark De Meerdijk, maar daarna samen met Heracles in de nacompetitie de rekening kreeg gepresenteerd van de onderschatting van de Drentse ploeg.

Hard werken

De eerste finalewedstrijd tegen de winnaar in de andere poule, SC Heerenveen, gaf gisteravond nog eens een indicatie van de krachten die Emmen via hard werken bij zichzelf kan oproepen. Negentig minuten 'kick and rush-voetbal' van de thuisclub leverde een 1-0 zege op, toen Rudy Metz pal voor tijd zijn derde treffer in de nacompetitie liet noteren. Daarna had Gerrie Schaap nog de mogelijkheid om voor 2-0 te zorgen, maar die marge zou de verhoudingen tussen de twee ploegen scheef hebben weergegeven. Met de Europa Cup-telling in het achterhoofd is de nipte zege volgens trainer Ben Hendriks een goede uitgangspositie voor de return, die woensdagavond wordt gespeeld. 'Ik ben ervan overtuigd dat we dan minstens een keer scoren en dan wordt het voor Heerenveen wel erg moeilijk om daar drie doelpunten tegenover te stellen', peilde de coach zijn winstkansen. Het rekensommetje van Hendriks werd door collega Fritz Korbach anders opgelost. 'Ik zie nog volop mogelijkheden voor ons. Waarom ook niet? Zolang we Europa Cup-voetbal spelen, wordt elke club met vlag en fanfare binnengehaald als ze met een dergelijk resultaat van een uitwedstrijd terugkomt.'

Mocht Hendriks evenwel gelijk krijgen, dan is het niet louter vreugde die in het zuidoosten van Drente losbarst. Het bestuur, dat onder leiding van voorzitter Geert Weggemans destijds de club behoedde voor een terugkeer naar de rijen der amateurs, moest enkele weken geleden een aanval uit onverwachte hoek incasseren toen hoofdsponsor Zwiers, juist na het behalen van de zesde periodetitel, in een interview in het Nieuwsblad van het Noorden verkondigde dat promotie een slechte zaak zou zijn voor Emmen. Volgens de sponsor heeft Emmen niets te zoeken in de eredivisie, gezien de accomodatie, de spelersgroep en de organisatie van de club. En passant eiste Zwiers meer invloed voor zijn geld.

Historisch

Die openlijke kritiek heeft de relatie tussen Emmen en de hoofdsponsor inmiddels dusdanig bekoeld, dat de laatste gisteren een vakantiedag verkoos boven het bijwonen van het voor Emmen historische duel. Telefonisch liet Zwiers weten dat zijn woorden meer op de hele bedrijfstak voetbal betrekking hadden, maar voorzitter Weggemans ziet dat duidelijk anders en vraagt zich inmiddels openlijk af in hoeverre het nog zin heeft het contract met de sponsor, dat officieel nog een jaar doorloopt, te respecteren. 'Aan het begin van de competitie heeft Zwiers ook al eens ongenuanceerde kritiek geleverd. Hij heeft toen plechtig beloofd dat niet opnieuw te doen. Dit is een vorm van recidive waar ik nu niet verder op in wil gaan. In dit stadium van de nacompetitie heeft de club behoefte aan rust. '

    • Leon van Eijndhoven