Emissie ABN/Amro maakt weinig indruk

ROTTERDAM, 28 mei De afronding van de fusieplannen van ABN en Amro maakten vanochtend weinig indruk op een afwachtende Amsterdame effectenbeurs. In Japan stegen de aandelenkoersen als gevolg van hersteld vertrouwen yen.

AMSTERDAM De details van de fusieplannen van Amro en ABN 00werden, evenals de aankondiging van een claimemissie later dit jaar, voor kennisgeving aangenomen. De notering van de twee banken werd korte tijd gestaakt. Na onveranderde advieskoersen ten opzichte van vrijdag kwam ABN ongewijzigd in de notering terug op fl.37,30, terwijl Amro twee dubbeltjes beter was op fl.74,30. De hele beurs nam overigens een afwachtende houding aan. Wall Street bleefvandaag gesloten en er werd weinig ondernomen. Het koerspeil van de grote aandelenfondsen was wat gedrukt. Dat vertaalde zich in een stemmingsindex die tegen het middaguur 0,2 punt lager was op 119,2. Op de obligatiemarkt kwamen nauwelijks verschuivingen voor.

Een kleine uitzondering vormde Borsumij Wehry, die de verwachting van een onveranderde winst per aandeel dit jaar beloond zag met twee kwartjes winst op fl.86. De derde grote bank van de Amsterdamse beurs, NMB Postbank, noteerde net als de Amrobank laat in de ochtend 20 cent hoger op fl.54,40. Bij de internationals moest Koninklijke Olie 80 cent prijsgeven op fl.142,20. Aegon raakte 60 cent kwijt op fl.122,40. De Telegraafl.ging fl.1,70 omhoog naar fl.101,20 en Polynorm trok fl.1,80 aan naar fl.117,70. Op de parallelmarkt, waar de handel in Verkade verboden was in verband met nieuw overleg met General Biscuits dat wellicht uitmondt in een hoger bod dan het mislukte oude van fl.400, steeg Kuhne + Heitz fl.1 naar fl.50. Hagemeyer raakte fl.1,50 kwijt op fl.110,50. Koppelpoort was fl.5,50 in reactie op fl.343. Van der Giessen-De Noord bleek een tientje lager op fl.295 onverkoopbaar. De stemmingsindex was vroeg in de middag terug op het slotpeil van vrijdag, 119,4.

TOKIO Op de beurs in Tokio stegen de aandelenkoersen. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen steeg 398 punten ofwel 1,21 procent tot het niveau van 33.192. De koersstijging werd voor een belangrijk deel veroorzaakt in het herstelde vertrouwen in de Japanse yen. De koers van de Amerikaanse dollar daalde voor het eerst sinds drie maanden onder de belangrijke psychologische grens van 150 yen tot 149,45 yen.