CESAR GAVIRIA TRUJILLO; Barco's erfgenaam

BOGOTA, 28 mei Dat Cesar Gaviria Trujillo de nieuwe president van Colombia zou worden, stond eigenlijk al in augustus vorig jaar vast, toen senator Luis Carlos Galan Sarmiento ten grave werd gedragen. Gaviria is de politieke erfgenaam van de door huurmoordenaars van het Medellin-kartel omgebrachte populaire Liberale senator, van wie het op zijn beurt vrijwel zeker was dat hij president Virgilio Barco zou gaan opvolgen.

Na de dood van Galan bleek Gaviria bereid om zijn leven ook op het spel te zetten voor het hoogste ambt in Colombia. Gaviria overleefde de verkiezingscampagne, die hij deels ondergronds voerde, en werd gisteren met grote meerderheid gekozen.

De 43-jarige econoom uit Pereira (175 kilometer ten westen van Bogota, onder de rook van de vulkaan Nevado del Ruiz) heeft al een succesvolle twintigjarige carriere als politicus en openbaar bestuurder achter de rug.

Al op 23-jarige leeftijd werd Cesar Gaviria raadslid in zijn geboorteplaats en drie jaar later burgemeester van Pereira. Eind jaren zeventig werd Gaviria onderminister van ontwikkeling.

In 1983 onder de Conservatieve regering van Belisario Betancur werd hij voorzitter van het Huis van afgevaardigden, terwijl hij zich aan het begin van de jaren tachtig ook manifesteerde als journalist: hoofdredacteur van het avondblad van Pereira en economisch columnist van de landelijke Liberale krant El Tiempo.

Gaviria leidde in 1985 en 1986 de verkiezingscampagne van Virgilio Barco en werd na diens verkiezing in 1986 achtereenvolgens minister van financien, justitie en ministro de Gobierno, vergelijkbaar met het premierschap. In die laatste hoedanigheid was hij betrokken bij het pas begin dit jaar geslaagde vredesinitiatief van president Barco met betrekking tot de linkse guerrillabeweging M-19. Gaviria, die tijdens zijn campagne wellicht de best-bewaakte man van Colombia was als doelwit nummer een van de drugsbaronnen, heeft zich voorshands vastgelegd op het continueren van de lijn die president Virgilio Barco na de dood van Galan ten opzichte van de drugsmafia heeft uitgezet: totale oorlog, geen dialoog, uitlevering aan de VS van drugscriminelen. Gaviria's grootste uitdaging zal het beteugelen zijn van het extreme geweld in zijn land dat zelfs een bedreiging voor de staat Colombia is gaan vormen.