Brunswijk legt deel van stuwdam stil na gevechten

PARAMARIBO, 28 mei Het Junglecommando van Ronnie Brunswijk heeft gisteren de stroomlevering van de Afobaka-centrale aan het Energiebedrijf Suriname in Paramaribo stilgelegd.

De ingreep van het Junglecommando kwam nadat zaterdag gevechten uitbraken in het Brokopondo-gebied tussen manschappen van Brunswijk en een onbekende splintergroepering die naar verluidt wordt aangevoerd door een ex-commandant van het Junglecommando.

Het Junglecommando heeft twee van de vijf turbinegeneratoren van de waterkrachtcentrale buiten werking gesteld. De stroom die door de drie andere generatoren wordt opgewekt is bestemd voor de smelterij van Suralco in Paranam.

De elektriciteitsvoorziening van Paramaribo en omstreken wordt nu verzorgd door de dieselgeneratoren van de energiebedrijven in Suriname. Deze capaciteit is echter ontoereikend, zodat in de hoofdstad zondagavond een roterend distributiesysteem moest worden gehanteerd. Wijken kwamen om de beurt een uur of langer in het donker te zitten. Een crisisteam van de regering heeft de bevolking opgeroepen zuinig te zijn met elektriciteit.

De aanvoerder van de splintergroepering die aan de gevechten deelneemt staat bekend als 'Barabas' en zou onlangs zijn overgelopen van het Junglecommando naar de Toekoejana-indianen. Het Nationaal Leger ontkent beschuldigingen van het Junglecommando dat het bij de gevechten betrokken is. Het leger heeft zaterdag wel de weg naar Afobaka bij de militaire post Kraka afgesloten in verband met de onduidelijke situatie in het binnenland.

De eerste berichten over de gevechten kwamen van werknemers van het bauxietbedrijf Suralco, die bij de waterkrachtcentrale zijn gestationeerd. Zij gaven zaterdag door dat het Junglecommando de centrale had bezet. Volgens een commandant van het Junglecommando was een van hun posten te Marechalkreek aangevallen.

Brunswijk heeft zondagmiddag verklaard dat de twee generatoren in de waterkrachtcentrale voorlopig buiten werking zullen blijven. Zeventien geevacueerde arbeiders van een veeteeltbedrijf bij de stuwdam verklaarden in Paramaribo dat in het gebied hevige gevechten woeden tussen verschillende groepen bosnegers.