Wall Street neemt winst na records

NEW YORK, 26 mei De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink lager gesloten na de records van de vorige dagen. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 34,62 punten tot 2.820,93. Per salde heeft het Dow-Jonesgemiddelde de week met een winst van 1,01 punt afgesloten.

Analysten plaatsen bij de ontwikkeling van die 30 grote fondsen de kanttekening dat deze sinds de krach van 1987 veel sterker zijn gestegen dan de kleinere fondsen, wat erop duidt dat vooral institutionele beleggers aan de koperszijde van de markt actief zijn. Die volgen veelal blindelings de index. Het achterblijven van de andere fondsen duidt erop dat partikuliere beleggers minder enthousiast zijn.

Gisteren sloten 534 fondsen hoger en 939 hoger. De omzet was met 122 miljoen aandelen nog veel kleiner dan het bescheiden totaal van 157 miljoen op donderdag. Dit had te maken met de verlenging van het weekeinde door Memorial Day op maandag. De beurs is dan gesloten.

De koersen gingen meteen al flink omlaag. Institutionele beleggers verkochten op behoorlijke schaal technologiefondsen, die de laatste tijd flinke koerswinsten hadden geboekt. Dat leidde ook in andere sectoren tot winstnemingen. Daar kwam bij dat de obligatiemarkt negatief reageerde op een hoger dan verwacht cijfer voor de groei van de Amerikaanse inkomens in april.