United Biscuits twijfelt aan handhaving bod op Verkade

ZAANDAM, 26 mei Het Britse voedingsconcern United Biscuits buigt ch dit weekeinde over de vraag of het bod op Verkade (400 gulden per aandeel) moet worden gehandhaafd. Een groep van beleggers die in het bezit is van 45 procent van de aandelen is niet van plan op de naar hun oordeel te lage bieding in te gaan.

Volgens een woordvoerder van de bank Pierson Heldring en Pierson mogen pas maandag of dinsdag nadere berichten hierover worden verwacht. Op de effectenbeurs bleef de koers van Verkade gisterochtend hangen op 400,20 gulden. Na 1 uur werd de handel gestopt omdat de aanmeldingstermijn om 3 uur afliep.

De investeringsbank Van Meer James Capel en het advocatenkantoor Caron en Stevens meldden afgelopen week dat een groep aandeelhouders niet wenst in te gaan op het bod van United Biscuits. Die aandeelhouders zijn van mening dat het bedrijf zoveel waard is dat een bod van tussen 500 en 550 gulden realistischer is. De groep verwijst daarbij onder meer naar buitenlandse branchegenoten van Verkade, die voor verhoudingsgewijs veel grotere bedragen worden verkocht, naar de sterke merknaam en naar de beschermingsconstructies die de koers van het aandeel zouden drukken.

Volgens Pierson-woordvoerder Beelaerts van Blokland is het voor United Biscuits minder aantrekkelijk genoegen te nemen met een meerderheid van iets boven de 50 procent. 'Maar zij moeten nog een beslissing nemen en zij kunnen volgens het biedingsbericht nog alle kanten uit. Accepteren, intrekken, wel of niet verlengen van de aanmeldingstermijn, het behoort allemaal tot de mogelijkheden', aldus Beelaerts.

United Biscuits noch Verkade is in de afgelopen weken bereid geweest om met de opponerende groep te praten. Verkade-directeur drs. F. H. Tournier zei eerder deze week te weten dat de opstandige aandeelhouders van Verkade hebben gezocht naar een bedrijf dat bereid zou zijn het Britse bod op de Zaandamse chocolade- en koekfabrikant te overtroeven. 'Dat niemand meer wil bieden, sterkt mij in de overtuiging dat het bod van United Biscuits goed is', aldus Tournier. 'In de onderhandelingen met United Biscuits hebben we daar uitvoerig bij stilgestaan. We hebben een mooie prijs bedongen en zijn zeker niet van plan om opnieuw te gaan onderhandelen. United Biscuits betaalt volgens onze berekeningen een overnamepremie van 75 procent.'