Thorn EMI

De Britse Thorn EMI en de Amerikaanse GTE Corporation bespreken de samenvoeging van hun lichtdivisies. Dat hebben beide ondernemingen bekendgemaakt.

Moderne verlichting vraagt steeds grotere investeringen. Nieuwe technologie gericht op een doelmatig energiegebruik en nieuwe vormgeving zijn duur, zo verklaarden de concerns. De samenvoeging van de beide divisies biedt de beste perspectieven voor groei op lange termijn.

Thorn EMI behaalde vorig boekjaar een omzet van drie miljard pond (fl.9,5 miljard). De onderneming is behalve in de verlichting actief in de detailhandel, muziek en techniek. GTE is met een omzet van 17,4 miljard dollar beduidend groter. Het concern is verder onder meer actief in de telecommunicatie. Philips zette vorig jaar fl.7,5 miljard om in de verlichting en had daarmee een leidende positie op de wereldmarkt.