Schonhuber afgetreden als leider Republikaner

BONN, 26 mei Franz Schonhuber, de 67-jarige oprichter van de Westduitse rechtsradicale Republikaner, is onder druk van zijn partij afgetreden als voorzitter. Aanleiding daarvoor zijn meningsverschillen over het type kandidaten dat de Republikaner moeten stellen voor de verkiezingen voor de Beierse landdag, zo is gisteren door zijn partij bekendgemaakt. Volgens Schonhuber heeft het bestuur van de (belangrijkste) Beierse afdeling van zijn partij te veel kandidaten op het oog die ongeschikt zijn wegens een strafblad of een duidelijk rechts-extremistisch verleden. De afgelopen maanden zijn er vergelijkbare controverses geweest in andere Westduitse deelstaten en toen werd al op het aftreden van Schonhuber aangedrongen.

De vroegere Waffen-SS'er Schonhuber is sinds juni vorig jaar lid van het Europese Parlement. Hij werd na de oorlog in Munchen SPD-lid maar schoof als journalist bij de Bayerische Rundfunk op naar de CSU. Vervolgens werd hij, als 'vernieuwer van Duitsland', uiteindelijk oprichter van de Republikaner. Vorig jaar januari, nog voor de omwenteling in de DDR de weg naar Duitse eenheid effende, haalden de Republikaner bij de verkiezingen in West-Berlijn 7,5 procent en bij de Europese verkiezingen van juni 7,1 procent van de stemmen. Dit jaar zakte hun percentage in maart tot 5,4 bij raadsverkiezingen in Beieren. Bij deelstaatverkiezingen in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, waren hun scores onlangs 1,5 en 1,8 procent.

Johanna Grund, tot nu toe plaatsvervangend voorzitter, leidt nu tijdelijk de partij. Schonhuber wil in de komende maanden weer voor het voorzitterschap kandideren. Of dat kan lukken is twijfelachtig, want het partijbestuur heeft hem al vervallen verklaard van zijn rechten als partijlid en bereidt zijn royement voor.