Patienten worden bij protesten niet langer ontzien; Hardereacties in verpleging

ROTTERDAM, 26 mei De vereniging Verplegenden en Verzorgenden In Opstand (VVIO) overweegt acties te organiseren waarbij patienten niet langer worden ontzien. Overdag zullen op sommige verpleegafdelingen mogelijk nachtdiensten worden ingevoerd. De verpleegkundigen zullen patienten dan gedurende 24 uur slechts in uitzonderingsgevallen wassen, geen eten opdienen en verder alleen datgene doen wat spoedeisend is.

Maandag besluiten dagelijks bestuur en regio-vertegenwoordigers van de VVIO of zij tot deze actievorm zullen oproepen. Het zal dan ongeveer een week duren voordat aan de oproep gehoor kan worden gegeven, verwacht de organisatie. Verplegend personeel in drie ziekenhuizen zou op eigen houtje al hebben besloten donderdag 24 uur lang alleen nachtdiensten te lopen. De acties vormen een onderdeel van protesten van werknemers in de gezondheidszorg tegen de werkdruk en hetsalarisniveau in deze sector. 'Voor ons is dit het laatste middel', zegt woordvoerder A. Roerade van de VVIO. 'Het komt neer op staking. Men zegt misschien: de patient wordt nu de dupe. Maar de patient is al dedupe van de slechte situatie in de gezondheidszorg. In de praktijk worden patienten vaak niet voldoende begeleid. In sommige verpleeghuizen kan men de basiszorg al niet meer bieden.' Volgens Roerade kunnen familieleden, vrienden of vrijwilligers de patienten tijdens de 24-urige nachtdiensten van eten voorzien. De verpleging zal wel observatierondes lopen, infusen overzetten, incontinente patienten wassen en verschonen en wonden verzorgen, voorzover dat strikt noodzakelijk is.

Directeur J. van der Wilk van het Landelijk Patienten/ Consumenten Platform vindt een dergelijke actievorm 'te ver gaan', maar onthoudt zich verder van commentaar.