Na Philips ook KLM slechte winstvoorspeller

AMSTERDAM, 26 mei De perikelen bij Philips gaan onverminderd verder. Het concern werd in de Verenigde Staten, waar beleggers een wat zakelijker houding hebben ten opzichte van ondernemingen in moeilijkheden, voor de rechter gedaagd vanwege het verstrekken van onjuiste informatie. De klacht betreft de positieve winstverwachting die het concern bij monde van voormalig topman Van der Klugt heeft geuit in de periode van januari tot begin deze maand, toen de rampzalige cijfers over het eerste kwartaal bekend werden. De koers van het aandeel Philips eindigde gisteren op fl.33,40 ten opzichte van het slot van fl.33 eind vorige week.

Ook KLM heeft wat problemen met zijn winstvooruitzichten, zo meende handelaren op de beursvloer. Tot voor enkele maanden geleden voorzag KLM immers voor het jaar 1989/90 een winst die op het niveau van het voorgaande boekjaar lag. Woensdag werd bekend dat de winst 10 procent lager uitkwam op 340 miljoen gulden. De koers, die de laatste weken toch al niet had meegedaan met de stijgingen, verloor op het nieuws nog eens anderhalve gulden. Vooral gisteren trad een opmerkelijk herstel op en werd de week afgesloten op fl.34,30. Handelaren waren over de niet uitgekomen prognose weinig te spreken. Minachting voor de aandeelhouder, zo klonk het van de beursvloer en de vergelijking met het voorspellend vermogen bij Philips was snel gemaakt. KLM had alle faktoren, zoals de gestegen brandstofprijs, toch al lang door kunnen rekenen, zo was de redenering.

Na Randstad Holding staat ook Nedcon, producent van stellingen en opslagsystemen op de nominatie naar de beurs te gaan. In tegenstelling tot de herplaatsing van aandelen Randstad op de officiele markt betreft het hier een combinatie van nieuwe en herplaatste aandelen op de parallelmarkt. Ook de totale omvang van de introduktie (8 miljoen) steekt af tegen de 190 miljoen waarmee Randstad minimaal naar de markt komt.

Het enthousiasme is er niet minder om. Het beursklimaat is volgens mr. drs. R. E. de Rooy, die de introduktie namens Credit Lyonnais Bank Nederland begeleidt, allerminst slecht te noemen. De belegger is kritischer, dat wel, maar voor Nedcon, dat de stellages haast niet aan kan aandragen, is dat volgens hem geen probleem.

Op de parallelmarkt werd de handel in Verkade gisteren om 13.00 uur gestopt omdat twee uur later de aanmeldingstermijn afliep van het bod van vierhonderd gulden dat het Britse United Biscuits heeft uitgebracht. De slotkoers was 400,20 gulden.

De aktiegroep Amsterdam financial centre presenteerde deze week het Amsterdam institute of finance, een financieel opleidingscentrum dat de hoofdstad een ruggesteuntje moet geven bij het behouden van internationale positie. De oorspronkelijke naam die de aktiegroep in gedachte had, European finance institute, is inmiddels van de baan.

De pretenties zijn er niet minder om. Binnen drie jaar moet het instituut zijn uitgegroeid tot een opleidingscentrum van internationale allure. Vooralsnog is de eerste cursus 'Merchant banking' vooral bezet met Nederlandse bankiers. De opleiding is bovendien voor een belangrijk deel uitbesteed aan het Nederlandse instituut voor het bank en effectenbedrijf (NIBE), zodat de vraag opkomt of hier niet sprake is van een wat zwaar opgetuigde uitbreiding van de bestaande opleidingen in plaats van een nieuw en prestigieus project.