Miss April verliest met plezier van haar tennistrainer

ROTTERDAM, 26 mei Ter introductie van het Grand Slam-tennistoernooi in Melbourne verscheen Brenda Schultz in januari uitgebreid in Australische televisie-interviews naast Ivan Lendl en Boris Becker. Als Miss April figureert de 19-jarige Nederlandse dit jaar bovendien in de kalender van de speelstersvakbond WITA. Het vormen aanwijzingen voor de populariteit van Brenda Schultz in het tenniscircuit, hoewel de resulaten daarvoor met name het afgelopen jaar zeker geen aanleiding hebben gegeven.

Met als sterkste wapens de harde service en de krachtige forehand stond Schultz begin 1989 in de finale van het toernooi in Brisbane, waarna zij bij de Australian Open zelfs doordrong tot de vierde ronde. In die periode bereikte de fors gebouwde Nederlandse de 31ste plaats op de wereldranglijst en niets leek een verdere opmars in de weg te staan. De opgaande lijn stagneerde evenwel, voornamelijk uit onvrede met het lege hotelbestaan en de eenzijdige aanpak van coach Bill Belser die haar een aantal nieuwe slagen trachtte bij te brengen, maar daarbij in urenlange trainingen de jeugdige Schultz het tennisplezier grotendeel ontnam.

Statistisch bezien vertoonde de loopbaan van Schultz daarop in 1989 een fors dalende curve. Maatregelen als het ontslaan van Belser en het aantrekken van haar vijf jaar oudere zus Sacha als sparringpartner maar vooral ook als gezelschapsdame bij buitenlandse evenementen misten hun uitwerking. Op de wereldranglijst viel Schultz, inmiddels al wel gecontracteerd door het managementsbureau IMG van Marc McCormack, terug naar een plaats rondom de top-honderd.

Begin dit jaar moest Schultz in de eerste ronde van het toernooi in Perth opnieuw een nederlaag incasseren. 'Toen dacht ik dat ik echt gek werd. Staande op de baseline wist ik niet eens meer of ik de bal met een forehand of een backhand moest retourneren. Elke partij ging steeds heel close met een paar puntjes verloren. Het werd tijd voor een overwining, maar elke keer liep het in de derde set mis.'

In Brisbane verging het haar vervolgens beter. Schultz drong door tot de halve finale waarin ze verloor van de Sovjet-speelster Natalia Zvereva. 'Toen was ik er overheen', hoewel ze daarna in de tweede ronde van de open Australische titelstrijd onverwacht werd uitgeschakeld door de Japanse Kimiko Date.

Discipline

Vooral de wijze waarop die nederlaag tot stand kwam ergerde gelegenheidscoach Stanley Franker, directeur sportief van de Nederlandse tennisbond, mateloos. 'Ze moet een trainer hebben die haar discipline bijbrengt. Ze heeft met haar service en sterke forehand alle slagen in huis een topper te worden in het vrouwentennis. Maar Schultz moet niet staan te slapen en zich realiseren dat je er iedere wedstrijd opnieuw tegenaan moet', reageerde Franker destijds geirriteerd in Melbourne.

De afgelopen maanden heeft het gebrek aan zelfvertrouwen bij Brenda Schultz plaatsgemaakt voor een gevoel van optimisme, voornamelijk ingegeven door de kwartfinales in Tokio en Oklahoma alsmede de inbreng van haar nieuwe coach Lada Travnicek. Afgelopen week trainde Schultz met de 33-jarige Tsjechoslowaak teruggetrokken in Saarlouis, in de omgeving van het Westduitse Saarbrucken, ter voorbereiding op de open Franse kampioenchappen die maandag op de gravelbanen van het Parijse Roland Garros beginnen. 'Met Travnicek werk ik sinds de Australische tour. In het verleden begeleidde hij Helena Sukova, maar zij wilde het rustiger aandoen. Daarop kwam hij naar mij toe. Afgesproken is dat de samenwerking tot en met Wimbledon doorloopt. Ik betaal hem van mijn verdiende prijzengeld. Op deze wijze blijft er daardoor niet veel over, maar je moet nu eenmaal investeren. De resultaten komen pas daarna. In Parijs begin ik volgende week als 75ste op de wereldranglijst en hoewel mijn spel op gravel niet geheel tot zijn recht komt, zie ik het toernooi positief tegemoet. Ik ben blessurevrij, train regelmatig ook met speelsters uit de top-twintig en merk dan dat een positie zoals begin vorig jaar eenvoudigweg tot de mogelijkheden behoort.' Het optimisme van Schultz wordt grotendeel ingegeven door het plezier waarmee zij dagelijks de baan betreedt. 'Met Bill Belser was het eentonig werken. Alleen maar trainen. Travnicek daarentegen is vooral een goede tennisser. Elke middag spelen we twee uur een aantal sets tegen elkaar. Ik verlies steeds van hem, maar dat is goed en bovendien ben ik op deze wijze met het spel bezig. Met Belser moest ik alleen oefeningen afwerken. Een wedstrijd spelen deden we nauwelijks en als het dan een keer aan bod kwam versloeg ik hem vrij simpel. Dat gaat behoorlijk vervelen.'

Monica Seles

Stanley Franker reageert vooralsnog terughoudend op de vorderingen van Schultz. 'Er is de afgelopen tijd al genoeg gepraat en geschreven over haar. Ik heb haar een tijd niet gezien. Het enige dat ik weet is dat Schultz de laatste maanden minder singles heeft gespeeld en wat kan je dan verwachten?' Schultz is echter van mening dat zij vorig jaar te veel toernooien heeft afgewerkt. 'Ik werk nu 18 evenementen af tegen 24 vorig jaar. Dat is beter voor mijn positie op de wereldranglijst die wordt samengesteld via het aantal behaalde punten gedeeld door het aantal toernooien. Maar ook heb ik nu de mogelijkheid zoveel mogelijk op snellere banen te spelen. Wat moet je tegen zo'n meisje als Monica Seles uitrichten op gravel? Op gras heb ik echter een kans tegen haar. Dan heeft ze moeite met mijn service. Maar het blijft ongelooflijk wat ze presteert; een goede timing, snel en die 55 kilo weet ze volledig in het racket te leggen. Ik gooi mijn tachtig kilo nog wel eens achterover in plaats van naar mijn racket te verleggen.' 12823 RECORDS TRANSFERRED

    • Bert Regeer