Jeltsin behaalt niet vereiste meerderheid; Presidentschap van Russische republiek

MOSKOU, 26 mei De radicale democraat Boris Jeltsin heeft gisteravond een meerderheid gehaald bij de verkiezingen voor het presidentschap van de Russische republiek. Zo blijkt uit nog niet officiele resultaten.

Maar het aantal stemmen dat hij in het Volkscongres van de Russische Republiek haalde was niet voldoende voor de definitieve overwinning. Vandaag zal opnieuw worden gestemd.

Jeltsin vergaarde gisteravond laat 497 stemmen. De behoudende nationalistische communist en partijsecretaris uit Krasnodar, Ivan Polozkov, kreeg 473 stemmen en de derde overgebleven kandidaat, Vladimir Morokin, had de steun van 32 afgevaardigden. Eenendertig leden van het congres streepten alle namen aan en de rest van de 1060 volksvertegenwoordigers was afwezig of deed niet aan de stemming mee. Om gekozen te worden moet een kandidaat een meerderheid van het totale aantal leden van het congres achter zich hebben, dat wil zeggen 531 stemmen.

Gisteravond om 11 uur sloten de stemhokjes in het Kremlin voor de verkiezing voor president van de Opperste Sovjet van de Russische republiek. Toen premier Aleksandr Vlasov gisterenochtend zijn kandidatuur introk, steeg de spanning in de zaal. De race ging toen alleen nog maar tussen Jeltsin en Polozkov. De derde overgebleven kandidaat, Vladimir Morokin, was kansloos.

Jeltsin kwam met een helder programma, waarin vooral het economische gedeelte duidelijk uit de verf kwam. Vergeleken met de verwoede pogingen van premier Nikolaj Ryzjkov, twee zalen verderop in het Kremlin, om zich te verdedigen tegen de scherpe aanvallen van de parlementariers van de USSR op zijn hervormingsprogramma, klonken Jeltsins plannen zeer eenvoudig. Hij deed concrete voorstellen om de macht van de ministeries te breken, buitenlandse investeringen toe te laten, het overschot aan geld onder de bevolking, veroorzaakt door het gebrek aan bestedingsmogelijkheden, los te maken en de roebel tot een convertibele munteenheid te transformeren.

Pag.5: Vervolg