De zomer van een dromer

De meningen over de vooruitzichten van de beurs zijn als gewoonlijk verdeeld. Vooral net voor het begin van de zomer, wanneer de eerste kwartaalcijfers allemaal bekend zijn, houden veel speculatieve beleggers en handelaren zich in bij het opzetten van grote posities. Zij verwachten dat kopers het in de komende maanden rustig aan zullen doen en liever wachten tot er meer bekend is over de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal. Die voorzichtigheid is binnengeslopen door de lagere cijfers van onder meer Akzo, DAF, DSM, KLM, Nedlloyd en Philips.

Ook in het buitenland zijn beleggers bevangen door angst. De beurs in Frankfort is afwisselend blij met en bang voor de Duitse eenwording. Daarom gaat de beursindex op en neer; een ideaal beursklimaat voor actieve beleggers. De beurs in Tokio heeft een flinke klap gekregen en trekt weer wat aan door de hogere yen. Maar de Japanse krach heeft zoveel wonden geslagen dat een krachtig blijvend herstel niet voor de hand ligt, menen voorspellers. De Dow Jones vaart op een eigen recordkoers, omdat de opwaartse druk op de rente vermindert. Dat is geen hechte basis, want de economische groei neemt af.

Optiebeleggers hoeven de komende maanden niet stil te zitten. Door de afnemende omzetten krimpen de optieprijzen voor sommige fondsen flink in. Je zou dus op zoek kunnen gaan naar een niet te dure optie en hopen/dromen dat er in de zomermaanden iets gebeurt dat de koersen flink in beweging zet. Naar boven of naar beneden.

Wie zich prettig voelt bij een sombere verwachting zou niet te dure put-opties kunnen kopen die in juli of oktober aflopen. De beste kansen, maar zeker is dat niet, bieden fondsen die in de afgelopen tijd flink zijn gestegen en op of net onder hun top staan. Voorbeelden: Aegon, Ahold, Elsevier en Nationale Nederlanden.

De Aegon (slot woensdag 123,70) juli put met uitoefenprijs 125 sloot woensdag op 3,50, de oktober 125 op 5 gulden. De Ahold (144,30) put juli 140 deed 2,50 en de overeenkomstige oktober 5 gulden. Voor Elsevier (86,00) zijn de put-prijzen: juli 80 70 cent, oktober 80 1,50 en oktober 90 4,70. De Nationale (76,00) put juli 75 deed een gulden, de oktober 70 eveneens een gulden en de '75' 2,20. In de vermelde opties is niet altijd een ruime markt met scherpe prijzen. Dat is een nadeel.

Wie meer voelt voor een optimistisch scenario en gelooft in rustige beurszomers in juni en juli vorig jaar steeg het koerspeil in Amsterdam met tien procent moet eens uitkijken naar goedkope caal-opties die in juli of oktober aflopen. De snelste kansen op koerswinst bieden de fondsen die door onverwacht slechte cijfers ineens uit de gratie zijn en liggen te wachten op een technisch herstel of ander goed nieuws dat de overdreven koersdaling wat corrigeert. Bijvoorbeeld DAF en Philips.

De DAF (slot woensdag 29,70) call juli met uitoefenprijs 30 gulden sloot woendag op 1,10 en de juli 32,50 op 70 cent. Zelfs de call januari 32,50 deed niet meer dan 2 gulden.

Philips sloot woendsdag op 33,10, na een hoogste koers van 33,70. De call juli 35 sloot op 90 cent en de oktober 35 op 2 gulden. Philips is een van de meest populaire optiefondsen. Er is altijd wat in te doen en er zijn zowel kort- als langlopende opties in de notering. De omzet in die verschillende series is een mogelijk indicatie voor de verwachtingen. In de call oktober 1993 met uitoefenprijs 30 gulden bedroeg de omzet gisteren aan het eind van de middag ruim 600 contracten bij hogere prijzen. Dat wijst er op dat er kopers actief zijn die denken dat het aandeel omhoog zal gaan. Maar wanneer staat er niet bij.

KLM verdient een aparte vermelding. In augustus vorig jaar stond het aandeel op een record van 56,80 gulden. Daarna is het langzaam bergafwaarts gegaan. Kort geleden stond de put juli 35 op een gulden. Woendag, na publicatie van de voorlopige jaarcijfers, deed die serie 3,90 en het aandeel 31 gulden. Die cijfers waren minder slecht dan voorspeld. Wie op die dag zijn puts verkocht en in plaats daarvan een call kocht, bijvoorbeeld de juli 32,50 voor 1,50, zat gisteren weer aan de goede kant. Een voorbeeld van snel reageren.

    • Adriaan Hiele