Waarde MHV na vijf jaar 50 keer hoger

ROTTERDAM, 25 mei Begin volgende maand zal de officiele prospectus komen van het bod van 50 gulden op de aandelen van de Molukse Handelsvereniging (MHV). Met het bod van Jacob Heijn Holding is een half miljard gulden gemoeid en daarmee is de onderneming in vijf jaar tijd vijftig keer zoveel waard geworden.

Vijf jaar geleden was MHV bijna failliet en de onderneming stempelde de aandelen af op een waarde van 60.000 gulden. Drs. C. J. de Bruin de man achter Jacob Heijn Holding, waarin ook enkele leden van de familie Heijn deelnemen investeerde vervolgens samen met anderen tien miljoen gulden in het bedrijf en begon een reorganisatie. Nu wil De Bruin de hele onderneming kopen en is hij bereid daarvoor 500 miljoen gulden het vijftigvoudige van de investering van vijf jaar geleden te betalen.

MHV is een houdstermaatschappij van een aantal investeringen waarvan het belang in de Westduitse textielhandel Orsay Boutiquen, volgens De Bruin, verreweg de belangrijkste is. Orsay, waarvan 87,75 procent van de aandelen in handen van MHV is, brengt het grootste deel op van de omzet van 223 miljoen en de winst van 23 miljoen gulden die in 1988 werden behaald. De half miljard gulden, die Jacob Heijn op tafel legt, moet vooral worden gezien als de door KPMG Klynveld Kraayenhof als onafhankelijke accountant vastgestelde waarde van de textielketen, aldus De Bruin.

Naast Orsay bevat MHV een veelheid van belangen in venture capital (kapitaal met een hoog risico) en onroerend goed. Deze investeringen worden bekostigd uit de kasstroom van de Westduitse textielonderneming en zullen volgens De Bruin pas over langere tijd geld opleveren.

De Bruin wil MHV van de beurs halen, vanwege de discount die het fonds heeft. De onderneming krijgt al zijn kasstroom van de Duitse dochter. Als beursfonds moet de onderneming dividend uitkeren. Maar de Duitse fiscus wil niets weten van Europese eenwording en heft bronbelasting op die dividendstroom, die ook bij de aandeelhouder in Nederland wordt belast. Dat geeft de onderneming altijd een onderwaardering op de Amsterdamse beurs, wat het ook onvoordelig maakt om in te toekomst nieuw vermogen aan te trekken.

De Bruin wil, als MHV van de beurs is, geen dividend meer uitkeren maar alle kas in de onderneming houden en gebruiken voor nieuwe projecten. De Bruin: 'Via het bod krijgen de aandeelhouders in een keer al hun kapitaalwinst. '