Vraag naar KLM en Wolters in stille markt

ROTTERDAM, 25 mei Wall Street daalde licht terwijl Tokio bijna .. procent steeg. Op het Damrak deden KLM en Wolters Kluwer het goed.

AMSTERDAM Het was vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs erg stil omdat veel handelaren een vrije dag hadden genomen. Toch was de stemming niet onvriendelijk. Enkele fondsen konden een behoorlijke winst boeken. KLM, Wolters Kluwer en GTI Holding voerden daarbij de boventoon. De obligatiemarkt bleef op peil.

Opvallend was de vaste ontwikkeling voor KLM. Nadat uit de jaarcijfers bleek dat het laatste kwartaal van het eind maart afgesloten boekjaar een fors verlies te zien had gegeven, zakte de koers woensdag ruim fl.1 in tot fl.31,90. Maar toen bleek dat de reactie op de Newyorkse beurs voor KLM positief was, dekte men zich in Amsterdam ijlings in. De opening kwam vanmorgen al fl.1,40 hoger op fl.33,30, maar daarna hield de vraag aan zodat rond het middaguur een koers van fl.34,50 gold. Van de andere internationals was Koninklijke Olie fl.1 lager op fl.143,70. Bij de uitgevers onderscheidde Wolters Kluwer zich opnieuw. Evenals woensdag bestond flinke vraag naar dit fonds. Woensdag gingen ruim 223.000 aandelen om en ook nu was sprake van een relatief ruime handel. In de loop van de ochtend steeg de prijs tot fl.57,20, een hoogtepunt voor dit jaar. Later trad een reactie in tot fl.56,50, maar dat betekende nog altijd een winst van fl.1,50. De preferente aandelen klommen met fl.7 tot fl.225. Elsevier was fl.0,30 beter op fl.86,30. De rest van de hoofdfondsen was prijshoudend tot een kleinigheid hoger. Tot de winnaars behoorde Gist-brocades met twee kwartjes vooruitgang op fl.32,30. DAF boekte twee dubbeltjes bij op fl.29,90. Op de parallelmarkt werd vol belangstelling naar Verkade gekeken. Een grote groep aandeelhouders met 45 procent van het kapitaal weigert in te gaan op het bod van fl.400 van United Biscuits. Om 3 uur zou de aanmeldingstermijn sluiten en vanaf 1 uur werd de handel verboden. In de ochtend hield men echter zijn kruit droog en bleef de koers op fl.400,20 staan.

Op de lokale markt viel de koersontwikkeling voor het installatiebedrijf GTI op. Op fl.225 trad een rijzing van fl.8 in. Woensdag steeg de prijs fl.4 bij een uiterst kleine omzet van 50 stuks. Wat beter noteerden ACF, NKF, Crown Van Gelder, Van der Giessen, PolyGram en Schuitema.

TOKIO

Het Nikkei-gemiddelde van 00225 geselecteerde aandelen is vandaag voor de vierde achtereenvolgende dag gestegen, deze keer met 1,49 procent. Het Nikkei gemiddelde steeg 482,13 punten en sloot op 32.793,88. De omzet bedroeg ongeveer een miljard aandelen. Een lagere lange rente, stijgende obligatieprijzen en een sterkere yen zorgden voor een goede beursstemming. De dollar daalde 1,38 yen tot 150,05 yen per dollar op berichten dat het Amerikaanse ministerie van financien de dollar ten opzichte van de yen overgewaardeerd vindt. Tijdens de handel daalde de dollar zelfs tijdelijk beneden de magische 150-grens tot 149,9 yen.

NEW YORK het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen is gisteren voor het eerst in vier dagen gedaald. De daling bleef beperkt tot 0,7 punt, met een slot op 2855,56. Stijgers en dalers hielden elkaar ongeveer in evenwicht met 711 tegen 796 fondsen. De omzet was met 157 miljoen aandelen duidelijk lager dan de 174 miljoen van woensdag en de 206 miljoen van dinsdag.

Op de valutamarkt van New York steeg de dollar met een cent. Tegen het einde van de handel noteerde de Amerikaanse munteenheid fl.1,8920. In Europa waren de financiele markten met uitzondering van Milaan en Londen gisteren gesloten. Tegen het slot van de handel in Londen werd een koers van fl.1,8820 vastgesteld voor de dollar. Maandag is Wall Street gesloten in verband met Memorial Day holiday.