Staking bedreigt reizigers in Italie

ROME, 25 mei Een reeks stakingen aan de vooravond van de Wereldkampioenschappen voetbal dreigt het trein- en vliegverkeer in Italie te verlammen. Een radicale bond van treinmachinisten heeft gisteren besloten op 6 juni een 24-uursstaking te houden, te beginnen om twee uur 's middags. De luchtverkeersleiders willen op 4, 5 en 6 juni tussen 14.00 en 20.00 uur geen binnenlandse vluchten begeleiden. De openingswedstrijd van de WK wordt gespeeld op 8 juni. De besluiten van de machinisten en luchtverkeersleiders tekenen de verharding van de standpunten. Minister van transport Bernini heeft een treinstaking deze week voorkomen door 20.000 machinisten en stationschefs een dwangbevel te geven om op hun werk te verschijnen. De protestacties van luchtverkeersleiders die voor morgen en overmorgen op het programma stonden, zijn door Bernini verboden. In de sociale conflicten staan de radicale cobas, bonden die buiten de drie grote vakfederaties vallen en streven naar directe belangenbehartiging, tegenover de regering en de vakfederaties. De nieuwe spoorweg-cao waartegen de cobas ageren, is door de vakcentrales goedgekeurd. Het uitgeven van dwangbevelen is een ongebruikelijk middel in Italie om een staking te voorkomen. Alleen al om praktische redenen is het moeilijk dit te blijven doen, omdat deze dwangbevelen door politie-agenten aan de betrokkene moeten worden overhandigd en de agenten elders nodig zijn. Maar de druk op de regering is groot om stakingen vlak voor en tijdens de WK te voorkomen. Het parlement is bezig met de behandeling van een stakingswet die een einde moet maken aan de eindeloze reeks stakingen in de publieke sector. In een aantal sectoren wordt het moeilijker gemaakt te staken. En de dwangbevelen kunnen, als de wet van kracht wordt, collectief via de media worden verspreid.

    • Marc Leijendekker