Robson in ogen van de Engelsen een verrader

LONDEN, 25 mei Een briesende Bobby Robson heeft gisteravond in een overhaast belegde persconferentie in Londen vervroegd open kaart moeten spelen. De bondscoach van het Engelse nationale elftal gaat na het wereldkampioenschap in Italie inderdaad naar PSV. Niet, naar hij zegt, omdat hij onthullingen over zijn liefdesleven vreest, maar omdat de Football Association hem heeft laten weten dat er volgend jaar geen verlenging van zijn contract in Engeland inzit. De pers die hem dwong met die vervroegde mededeling te komen roept Robson vanmorgen bij zijn vertrek naar het trainigskamp in Sardinie na, dat hij een verrader is, die zijn ziel voor dertig zilverlingen heeft verkocht.

Het Engelse voetbalteam zou door de onthullingen 'gedemoraliseerd' zijn de spelers weigerden elk commentaar. Robby Robson was van plan geweest komende maandag vanuit Sardinie bekend te maken dat hij na het WK zijn contract van vijf jaar niet zou uitdienen, omdat hij benoemd wordt bij PSV, 'het FC Liverpool van Nederland', volgens een Engelse krant vanmorgen. Maar gistermorgen publiceerde het schandaalblad Today het verhaal dat Robson zijn ontslag had aangeboden omdat een gescheiden dame in Suffolk een boek wil publiceren waarin ze zegt vijf jaar lang een verhouding met de trainer gehad te hebben. Dat zou het imago van Robson als degelijk huisvader in niet geringe mate beschadigd hebben. Robson reageerde gisteravond furieus, zonder overigens te ontkennen dat er ooit een affaire is geweest. 'Wat ze hebben afgedrukt is niet waar', sprak hij. 'Ik vind het ontstellend omdat het allemaal gelogen is... rotzooi.' En: 'Een krant drukt een stuk af over een situatie van dertien jaar geleden en haalt dan dingen door elkaar op een uiterst ongeschikt moment. De stemming in de ploeg is goed, we gaan proberen de wereldbeker te winnen met een stel goede spelers, maar een aantal van jullie (de pers, red.) hebben de zaak bedorven, alleen maar voor een verhaal van niets'. Graham Kelly, de secretaris van de Football Association, prees Robson de hemel in, zozeer dat men zich afvraagt waarom hij de trainer dan geen verlenging van zijn contract in het vooruitzicht kon stellen. Robson zelf zei daarover: 'Ik voel me niet in verlegenheid gebracht, zo is voetbal nu eenmaal. Ik ga omdat er hier geen werk meer voor me is en omdat ik een aanbieding van PSV heb gekregen op het moment dat hier over me werd geschreven dat we de wereldbeker moesten winnen of anders... '.

In Eindhoven waar PSV op zijn beurt de benoeming van Robson bekendmaakte zei manager Kees Ploegsma dat het niet de bedoeling is dat zijn club nu 'typisch Engels voetbal' gaat spelen. Hij wees op het vroegere Ipswisch Town dat onder Robson juist de Nederlanders Arnold Muhren en Frans Thijssen aantrok om 'Europees' te kunnen voetballen. Ploegsma: 'We wilden als opvolger van Hiddink iemand met ervaring, iemand die discipline in de groep houdt, een echte voetbalman.'

De 57-jarige Bobby Robson was als speler twintig keer international. Hij behaalde zijn eerste successen als trainer bij Ipswich Town dat in de tijd van Robson een keer de UEFA Cup en de FA Cup won en twee keer tweede werd in de League. Robson is sinds 1982 bondscoach van Engeland.

    • Hieke Jippes