Nazi-lectuur in Frankrijk verboden

PARIJS, 25 mei Drie nazistische tijdschriften, in Frankrijk te koop in de gespecialiseerde boekwinkels, zijn gisteren door de minister van justitie verboden. Minister Joxe gebruikte voor het verbod een wet uit 1881 tegen gevaarlijke buitenlandse ideologieen. In de verklaring van het ministerie werd ook gezegd dat de 'werken een gevaar opleveren voor de openbare orde'. Na de ontwijding van de joodse begraafplaats in Carpentras, twee weken geleden, is Frankrijk heel gevoelig geworden voor de minste uiting van antisemitisme en hier en daar ontstaan zelfs overreacties. Een leraar Engels in Givors, lid van de Groene partij, is geroyeerd omdat in zijn lokaal een hakenkruis en twee antisemitische kreten op de muur waren gekalkt. De betrokkene had beter moeten opletten. In Lyon probeert burgemeester Michel Noir de universiteit (Lyon III) eindelijk te vrijwaren van revisionisten, historici die het bestaan van de gaskamers en de genocide van het joodse volk ontkennen.

Jean-Marie Le Pen, de leider van extreem-rechts, huldigt soortgelijke opvattingen gezien zijn herhaalde bewering dat de 'uitroeiing van de joden slechts een detail in de geschiedenis is'.

De rechtbank van Nanterre, een voorstad van Parijs, heeft Le Pen woensdag veroordeeld tot een franc boete voor deze uitlating. Deze symbolische boete wordt door de Franse rechters opgelegd als de dader schuldig wordt bevonden, maar genoegdoening aan de slachtoffers niet te becijferen is. Le Pen kan voor dergelijke uitlatingen vervolgd worden omdat zijn parlementaire onschendbaarheid door het Europese parlement begin dit jaar werd opgeheven. Hij noemde de veroordeling gisteren 'schandalig'.