'Lokpremie' van Delta-ziekenhuis blijkt succesvol

ROTTERDAM, 25 mei De dinsdag door het Rotterdamse Delta-ziekenhuis uitgeloofde 'lokpremie' van vierduizend gulden, voor mensen die een opleiding willen volgen tot psychiatrisch verpleegkundige, heeft succes. Voor het bekend maken van de premie hadden slechts vier mensen zich voor de opleiding aangemeld. Inmiddels beloopt het aantal reacties al circa 350. Zeker 150 daarvan voldoen volgens een woordvoerster van het ziekenhuis aan de opleidingseisen om tot de cursus te worden toegelaten.

De premie is 'een paardemiddel' om aan het personeelstekort het hoofd te bieden, aldus de woordvoerster. De cursisten krijgen het bedrag uitgekeerd in delen van duizend gulden, steeds na het afronden van een studie-onderdeel. Het staat de mensen in beginsel vrij om na de opleiding ergens anders te gaan werken, maar dat is uiteraard niet de opzet.

Het ziekenhuis verwacht in september te beginnen met de opleiding van een eerste groep van 50 mensen. Een tweede groep van 25 volgt in december. Het initiatief van het Delta-ziekenhuis is tot dusver uniek. In de hele gezondheidszorg heeft men te kampen met personeelsgebrek.