Gorbatsjov: De Litouwers moeten nog twee jaar wachten

MOSKOU, 25 mei Sovjet-president Michail Gorbatsjov heeft Litouwen gisteren onafhankelijkheid binnen twee a drie jaar aangeboden op voorwaarde dat het Litouwse parlement zijn eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van 11 maart opschort. De Amerikaanse president Bush heeft in een vraaggesprek met de Britse omroep BBC verklaard dat de kwestie-Litouwen een domper kan zijn op de sfeer bij zijn topontmoeting volgende week met Gorbatsjov, maar in geen geval een top kan verhinderen. Wel wordt het moeilijk om aan de Sovjet-Unie de status van meest-begunstigde handelsnatie te verlenen, zolang voor de onafhankelijkheid van de Baltische landen geen oplossing is gevonden, aldus de Amerikaanse president.

Gorbatsjov ontving gisteren in het Kremlin enkele Litouwse parlementsleden en sprak ongeveer een uur met hen. Volgens een van de aanwezigen zei Gorbatsjov dat Litouwen 'de onafhankelijkheidsverklaring moet opschorten om de weg te openen voor onderhandelingen, die zouden kunnen uitmonden in de onafhankelijkheid van de republiek over twee jaar'. Opschorting van de sinds de onafhankelijkheidsverklaring door het parlement in Vilnius uitgevaardigde wetten en besluiten acht Gorbatsjov niet voldoende. Het Litouwse parlement had zich hiertoe bereid verklaard in antwoord op de ontmoeting vorige week van Gorbatsjov met de Litouwse premier Kazimiera Prunskiene.

Gorbatsjov zei tijdens het gesprek dat na opschorting van de onafhankelijkheid 'de blokkade onmiddellijk zal worden opgeheven en besprekingen zullen worden geopend over compensatie', aldus Vaidotas Antanaitis, die bij het gesprek aanwezig was. Als deze voorstellen in Vilnius echter niet overwogen worden, overweegt Gorbatsjov de instelling van een 'presidentieel regime' in Litouwen, aldus Antanaitis. Dan zou deze Baltische republiek direct vanuit Moskou worden bestuurd.