Geen geheim

Hoe maak je iets het vlugst algemeen bekend? Nogal makkelijk: door het op fluistertoon aan een iemand door te vertellen en er bij te zeggen 'Geheim!'. Omgekeerd is de beste manier om een geheim te bewaren, net doen alsof er helemaal geen geheim is. Hoe? Bij voorbeeld door het gewoon in de krant te zetten. Wat hieronder wordt verklapt, blijft dus strikt onder ons.

Vandaag gaan we schrijven met onzichtbare inkt. We hebben nodig: een stuk papier, een kroontjespen, een citroen en een gasfornuis. Snij de citroen door midden en pers hem uit. Doop je pen in het citroensap en schrijf op het papier een geheime boodschap naar keuze. Je zult merken, dat dit makkelijk gaat, want het sap blijft geel (en dus zichtbaar) zolang het niet is opgedroogd. Pas als je een paar woorden verder bent, droogt je 'inkt' op en kun je niet meer zien wat je geschreven hebt. Je boodschap is dan onzichtbaar geworden en daarmee geheim.

Hoe kun je de boodschap nu ooit weer oncijferen? Heel eenvoudig. Laat een pit op het gasfornuis zachtjes branden en houd het papier erboven. Beweeg het heen en weer en zorg dat je je vingers niet brandt of het papier per ongeluk aansteekt. Je zult zien, dat de onzichtbare letters langzaam bruin worden, met andere woorden dat de geheime boodschap weer leesbaar wordt! Gewoon papier wordt ook langzaam geel en dan bruin. Hoe slechter de papiersoort, hoe sneller dat gaat denk maar aan oude kranten. Uiteindelijk verbrandt het papier heel langzaam, en door het aan zuur bloot te stellen wordt dat proces nog eens versneld. Helaas is de lucht tegenwoordig veel zuurder dan vroeger en gaan daarom veel boeken in bibliotheken veel vlugger achteruit dan ze vroeger deden. Heel zeldzame boeken worden daarom in speciale klimaatkamers gezet waar de lucht minder agressief is.

De truc van het geheimschrift is eigenlijk dat je de stukjes papier waar je met onze pen overheen krast, sneller laat verouderen dan de rest. Zou je het niet boven de gasvlam houden, dan zou dat verouderen maar heel, heel langzaam gaan en zou je misschien wel maanden moeten wachten voordat je verschil zag. Maar door het papier heel heet te maken laat je het proces duizenden keren sneller verlopen en kun je meteen lezen wat er staat.

Als je deze truc wilt gebruiken in je correspondentie met vriendjes en vriendinnetjes, is het aan te raden om mijn geheimhoudingstruc toe te passen: net doen alsof er helemaal geen geheim is. De beste methode is om nog een tweede, 'onschuldige' boodschap op het papier te schrijven. Dan komen buitenstaanders niet zo vlug op het idee dat er wel eens geheimschrift in het spel kan zijn! Vakantietip: schrijf op ansichtkaarten uitsluitend over koetjes en kalfjes (dat doet iedereen, dus dat valt nooit op), maar stuur stiekem hartsgeheimen in citroenschrift mee. Schrijf wel in een andere kleur dan bruin, anders wordt het lastig om de twee boodschappen uit elkaar te houden.

    • Felix Eijgenraam
    • Boem 17