Geen extra geld voor werkdruk in verpleging

ROTTERDAM, 25 mei Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) stelt geen extra geld beschikbaar voor verlichting van de werkdruk in de gezondheidszorg. Hij is wel bereid reeds beschikbaar gestelde middelen eerder uit te geven.

Dit maakte de staatssecretaris woensdag na afloop van de ministerraad bekend.

De bonden in de gezondheidszorg voorzien nu lang slepende en hardere acties in de zorgsector.

Vandaag wordt volgens de FNV-bond AbvaKabo op tientallen plaatsen in het hele land actie gevoerd, waaronder stakingen en zondagsdiensten. Maandag zullen de acties zich verder uitbreiden, meldt de AbvaKabo. De werkgevers, verenigd in de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), hebben elk overleg met de rijksoverheid voor de duur van een maand opgeschort. De NZR, die deze week nog een laatste oproep aan de staatssecretaris deed om 130 miljoen gulden voor de zorgsector uit te trekken, meent dat Simons 'volledig voorbijgaat aan het actuele en zeer ernstige knelpunt van de werkdruk in de instellingen'. De NZR wijst het kabinet er op dat de aangekondigde verharding van de acties 'nadelige gevolgen zal hebben voor de hulpverlening aan en verzorging van de patient'.

Volgens de Ziekenhuisraad is 'uitzicht op spoedige hervatting van het overleg tussen werknemers en werkgevers van de baan'.