Belgie oefent kritiek uit op Zaire na een moordpartij in Lubumbashi

BRUSSEL, 25 mei Belgie overweegt om zijn ambassadeur in de Zairese hoofdstad Kinshasa terug te roepen naar Brussel voor overleg. Aanleiding hiertoe zijn berichten over moordpartijen op de campus van de universiteit in Lubumbashi. Volgens ooggetuigen zijn daarbij naar schatting 150 studenten om het leven gekomen. Volgens het dagblad Le Soir heeft de Zairese president Mobutu Sese Seko persoonlijk meegedaan aan het bloedbad in de Zuidzairese stad.

Minister van buitenlandse zaken Mark Eyskens zei gisteren in een vraaggesprek op de radio dat de Belgische ambassadeur in Zaire, Andre Adam, na een bezoek aan Lubumbashi de berichten over een slachtpartij onder studenten bevestigde. Hij kon echter geen cijfers geven over het aantal slachtoffers. Eyskens heeft eergisteren de ambassadeur van Zaire in Brussel, Kimbulu, voor uitleg ontboden over 'de situatie in Lubumbashi en de gevolgen ervan voor de relaties tussen Brussel en Kinshasa'. De Zairese autoriteiten beweren tot nog toe dat bij ongeregeldheden in Lubumbashi veertien gewonden zijn gevallen. Volgens president Mobutu Sese Seko is er sprake van een internationale perscampagne tegen Zaire die 'wordt geleid vanuit Brussel'.

Tegen Le Soir, dat dinsdag berichtte dat vijftig Zairese studenten waren vermoord door de presidentiele garde onder leiding van Mobutu, zal Zaire een klacht indienen. Volgens de Zairese regering is er sprake geweest van een 'stammengeschil' onder studenten, waarbij 'een paar doden' waren gevallen.

De Socialistische Partij, een van de coalitiepartners in het Belgische kabinet, suggereerde bij monde van haar voorzitter Frank Vandenbroucke de Belgische ambassadeur voor overleg naar Brussel te laten terugkeren. Volgens Vandenbroucke moet er zo spoedig mogelijk klaarheid komen in de kwestie. Ook de voorzitter van de Volksunie, Jaack Gabriels, meent dat Belgie stappen dient te ondernemen in de Zairese kwestie. Volgens Gabriels moeten de recente akkoorden over de herschikking van de Zairese schulden opnieuw worden bekeken.

Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken sprak woensdag overigens tegen dat er een transporttoestel van het type Hercules C-130 was ingezet voor de evacuatie van Belgen uit de streek van Lubumbashi. Belgie heeft in het verleden reeds evacuatieplannen gemaakt om zijn burgers uit de voormalige kolonie te halen zodra het in Zaire tot grootscheepse onlusten zou komen.

    • Frits Schaling