Verkade contra aandeelhouders

ZAANDAM, 23 mei Directeur drs. F. H. Tournier van Verkade weet het zeker: de opstandige aandeelhouders Verkade hebben gezocht naar een bedrijf dat meer voor het Zaanse biscuit- en chocoladebedrijf wil betalen dan het Britse United Biscuits, maar de ontevreden beleggers hebben geen enkel bedrijf bereid gevonden. 'Dat niemand meer wil bieden sterkt mij in de overtuiging dat het bod van United Biscuits (400 gulden per aandeel -red) een goed bod is', aldus Tournier.

De groep ontevreden aandeelhouders zegt geen onvriendelijke bedoelingen te hebben en ook geen andere bedrijven te zoeken voor een mogelijk tegenbod. 'We hebben nooit en te nimmer, op geen enkele wijze, iemand benaderd', aldus een woordvoerder van de groep. Maar Tournier gelooft daar niets van. Hij weet in ieder geval van een bedrijf dat benaderd is voor een tegenbod.

De groep, aangevoerd door de gerenommeerde investment bank Van Meer James Capel en het advocatenkantoor Caron en Stevens, zegt 45 procent van de aandeelhouders en certificaathouders achter zich te hebben zeven institutionele beleggers goed voor een kleine veertig procent van het kapitaal en 65 particulieren. De groep, die zich vorige week voor het eerst in de openbaar manifesteerde tijdens een aandeelhoudersvergadering Verkade, wil 500 a 550 gulden voor zijn stukken hebben in plaats van de 400 gulden die United Biscuits biedt. De groep verwijst daarbij ondermeer naar buitenlandse branchegenoten die verhoudingsgewijs voor veel meer worden verkocht, naar de sterke merknaam Verkade en naar de beschermingsconstructies die de koers van het aandeel onnodig drukken.

Tournier verbaast zich over de oppositie. In zijn directiekamer, gelegen boven de beschuitfabriek op het klassiek aandoende fabrieksterrein van Verkade in Zaandam, gaat de directeur nog eens in op de argumenten van de tegenpartij. 'Er zijn heel veel verschillende methodes om de waarde van een bedrijf te bepalen. In de onderhandelingen met United Biscuits hebben we daar uitvoerig bij stilgestaan. We hebben een mooie prijs bedongen en zijn zeker niet van plan om opnieuw te gaan onderhandelen. United Biscuits betaalt volgens onze berekeningen een overnamepremie van 75 procent.' Directeur J. T. Vermeulen van Van Meer James Capel werpt daar tegen in: natuurlijk zijn er verschillende berekeningsmethodes. Wij hebben ze allemaal nagerekend en komen op een prijs die moet liggen tussen de 495 en 615 gulden per aandeel. Wij zeggen: Verkade, laat ons je berekeningsmethode zien, hoe kom je op die 400 gulden per aandeel. Dan kunnen we ja of nee zeggen. Maar dat doen ze niet.' Overmorgen loopt het bod af. Dan wordt duidelijk wie sterker staat: directie en commissarissen of de ontevreden aandeelhouders. Toen United Biscuits het bod eind maart uitbracht werd het alom lovend ontvangen, zo herinnert Tournier zich nog goed. United Biscuits biedt totaal 265 miljoen gulden. Dat is 22 keer de jaarwinst en een keer de jaaromzet. De beurs reageerde positief en zelfs de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, mr. R. de Haze Winkelman, had geen bezwaren. 'Hij vond het een redelijk bod. En als De Haze Winkelman dat zegt moet je dat zien als applaus, als een pluim op de hoed van Verkade.' Tournier was dan ook lichtelijk verbaasd toen hij vorige week van de bank van United Biscuits hoorde dat een groep beleggers samenspande om een hoger bod af te dwingen - al vindt hij het ook weer niet echt heel vreemd. 'Natuurlijk proberen ze zoveel mogelijk voor hun aandelen te krijgen. Dat zou ik ook doen.'

Wie de ontevreden aandeelhouders zijn weet Tournier niet. Een ding staat wel vast: de familie Verkade, oprichter van het gelijknamige Zaanse bedrijf en nu nog goed voor enkele procenten van het aandelenkapitaal, behoort niet tot de oppositie. 'De familie staat geheel achter het bod. Erik Verkade (de laatst overgebleven Verkade in de directie -red) heeft het allemaal met zijn familie doorgesproken.' Volgens Tournier is de oppositie begonnen bij twee Amerikaanse beleggers, doorgaans wat mondiger dan hun bedaagde tegenhangers in Nederland, en hebben vervolgens ook Nederlandse aandeelhouders zich aangesloten onder het mom van 'baat het niet dan schaadt het niet'. De effectenbeurs lijkt nog maar weinig vertrouwen te hebben in de actie van de oppositie. Nadat de koers van Verkade in eerste instantie donderdag fors reageerde op uitlatingen van de oppositie en omhoog stoof tot 415 gulden, ging het aandeel gisteren op Beursplein 5 nog maar voor 401 gulden van de hand slechts een gulden meer dan het bod van United Biscuits.

United Biscuits behoudt zich het recht voor het bod niet gestand te doen indien minder dan 90 procent van de aandeelhouders hun stukken aanbiedt. Verkade gaat in dat geval een onzekere toekomst tegemoet. De voorzitter van de raad van commissarissen had het al tijdens de verhitte vergadering van afgelopen donderdag meerdere malen zeer stellig verkondigd (het klonk toen als een dreigement) en Tournier doet daar nu nog een schepje bovenop. 'Als de aandeelhouders niet op het bod ingaan en als United Biscuits daarom zijn bod niet gestand doet, zal de winst van Verkade waarschijnlijk op termijn dalen, en zal daardoor ook het aandeel in waarde dalen.' Zonder United Biscuits zal de omzet volgens hem blijven stagneren en de kosten blijven toenemen, met alle desastreuze gevolgen van dien voor de winstontwikkeling. (De omzet schommelt de laatste jaren rond de 250 miljoen, de winst viel afgelopen jaar terug van 15 naar 12 miljoen gulden.)Verkade heeft de afgelopen jaren geprobeerd de omzet te vergroten door bilateraal samen te werken met diverse kleine en minder kleine zoetwarenfabrikanten binnen en buiten Europa door samenwerking in produktontwikkeling, marketing en licenties. Maar deze strategie van kleine allianties is geen succes gebleken, zo moet Tournier nu toegeven.

Verkade heeft zich volgens hem echter niet zo maar in de schoot van United Biscuits laten vallen. Tournier en de zijnen hebben een aantal bikkelharde garanties gekregen, zwart op wit. Zo hebben de Britten werkgelegenheidsgaranties gegeven voor de kleine duizend personeelsleden van Verkade en heeft United Biscuits de toezegging gedaan de komende jaren twee nieuwe produktielijnen op te zetten. United Biscuits zal voor vele tientallen miljoen guldens in Zaandam investeren. Maar daar gaan overigens nog wel wat jaartjes overheen. De Britten werken nu aan de ontwikkeling van een nieuw biscuitje dat pas op zijn vroegst eind 1992 bij Verkade van de lopende band zal rollen. Eer de tweede lijn opgestart is zijn er dan nog wel een paar jaar verstreken.