Spoorwegen Italie mogen niet staken

ROME, 23 mei Ongeveer 20.000 Italiaanse treinmachinisten en stationschefs hebben dwangbevelen gekregen om aan het werk te gaan, in een poging de eerste van een reeks aangekondigde treinstakingen te voorkomen. Minister van transport Carlo Bernini zei dat hij de dwangbevelen heeft uitgevaardigd omdat de CAO waartegen de stakers protesteren al door de drie grote vakcentrales is ondertekend. De stakingen waren uitgeschreven door de COBAS, radicale bonden die buiten de officiele federaties van vakbonden staan. Nog nooit eerder zijn zoveel dwangbevelen tegelijk uitgegeven in Italie.

De maatregel wordt ook gezien als een teken dat de regering alles zal doen om stakingen tijdens de wereldkampioenschappen voetbal, die over ruim twee weken beginnen, te voorkomen. Behalve het spoorwegpersoneel hebben ook de buschauffeurs en de verkeersagenten in Rome stakingsacties aangekondigd, in de hoop dat de overheid toegeeflijk zal zijn om arbeidsonrust tijdens de WK te voorkomen. De directie van de spoorwegen heeft onlangs met de drie grote vakfederaties overeenstemming bereikt over de CAO die tot 1 januari 1992 loopt. Deze voorziet in een loonsverhoging, in fases, van bijna duizend gulden per maand. De COBAS binnen de spoorwegen verwerpen de CAO, waarin volgens de officiele bonden een aantal hoognodige herstructureringsmaatregelen zijn opgenomen: het kaderpersoneel wordt voortaan door of namens de directie gekozen en komt niet meer op zijn functie via automatische promotie, bij de functiewaardering wordt ook gelet op produktiviteit en 30.000 man spoorwegpersoneel zullen afvloeien. Verschillende groepen spoorwegarbeiders hadden voor de komende dagen stakingen aangekondigd, die elkaar op zo'n manier opvolgden dat het treinverkeer bijna een week verstoord zou zijn. De treinmachinisten en stationschefs zouden morgen en vrijdag staken. De COBAS hebben gezegd dat zij de dwangbevelen van de minister zullen respecteren.

    • Marc Leijendekker