Overname Beliard vertraagd

ROTTERDAM, 23 mei De overname door de Gorinchemse scheepsbouwer Damen van de noodlijdende Antwerpse scheepswerf Beliard Shiprepairers is vertraagd. Gisteren stemden de werknemers van de werf tegen een onderhandelingsresultaat dat Damen eerder met de Belgische bonden sloot. Damen is daarop vandaag rechtstreeks in onderhandeling met de werknemers gegaan, aldus een woordvoerder van het bedrijf vanochtend.

De Antwerpse werf wordt al bijna een half jaar door de werknemers bezet. Het bedrijf is ten dele in handen van de Vlaamse deelregering, die eerder dit jaar Damen als overnamekandidaat verkoos boven Wilton Fijenoord. De deelregering deed dit onder de voorwaarde dat de Gorinchemse scheepsbouwer een akkoord bereikte met de werknemers over de herstructurering van de werf. Onlangs kwamen Damen en de bonden overeen dat 300 van de 800 werknemers zouden afvloeien en dat de lonen met twintig tot 35 procent worden verlaagd bij een arbeidstijdverlenging van tien procent. Dit akkoord werd gisteren door 84 procent van de werknemers verworpen. Alleen het administratief personeel van de werf stemde ermee in.