Ontslagen in Britse mijnen: staking dreigt

LONDEN, 23 mei De Britse mijnwerkersleider Arthur Scargill dreigt met een nieuwe mijnwerkersstaking nu British Coal heeft aangekondigd dat het in de komende drie jaar mogelijk tot 7500 arbeidsplaatsen, meer dan 10% van de werkgelegenheid, zal afstoten. Scargill is de man die na de mijnwerkersstaking van 1984-1985 uiteindelijk het onderspit moest delven tegen het verenigd front van werkgever en regering-Thatcher en daarmee het symbool werd van de beknotte macht van de almachtig geachte vakbonden. Na een onderhoud met Sir Robert Haslam, de topman van British Coal, zei Scargill gisteren: 'Het is mijn vaste overtuiging dat de enige manier waarop je de mijnen, de kolenindustrie en de werkgelegenheid kunt verdedigen, het stakingsmiddel is. Ik zeg dat met grote weerzin. Ik zie niet graag dat er gestaakt wordt.'

Volgens Sir Robert Haslam moet British Coal tot 7500 van de 64.000 banen in de Britse kolenindustrie afstoten omdat Powergen en National Power, de nieuwe geprivatiseerde leveranciers van grondstoffen voor electriciteitscentrales in Groot-Brittannie, de komende drie jaar maar 205 miljoen ton kolen nodig hebben. Eerder circuleerden geruchten, die Sir Robert opnieuw heeft ontkend, dat British Coal 40.000 banen zal moeten opgeven in verband met internationale afspraken over de uitstoot van zwavel en het voorkomen van zure regen.

Dergelijke afspraken zouden de Britten ertoe dwingen kolen met een laag zwavelgehalte te importeren, zo werd gevreesd. Inmiddels hebben drie centrales besloten ontzwavelingsinstallaties te gebruiken. Sir Robert waarschuwde dat het verlies aan banen 'ontzagwekkend' zou kunnen worden, indien er geen eind wordt gemaakt aan de invoer van steenkool uit het buitenland en aan de ontwikkeling van gas-energiecentrales. Afgezien daarvan was hij optimistisch over de overlevingskansen van de Britse mijnwerkersindustrie, nu die gerationaliseerd is tot aanvaardbare proporties. Sinds 1984 zijn bij de Britse mijnen 160.000 banen verloren gegaan (mijnwerkers en administratief personeel) en zijn 98 mijnen gesloten.

Mijnwerkersleider Arthur Scargill moet sinds de verloren staking van vijf jaar geleden macht en invloed delen met de afvallige Unie van Democratische Mijnwerkers, die vooral mijnwerkers uit Nottinghamshire in zich verenigt. Anders dan Scargill's NUM meent de UDM dat het met het verlies aan banen in de komende jaren mogelijk nog wel zal meevallen en dat Nottingham en omgeving voor het sluiten van mijnen gespaard zal blijven. Die verwachting is optimistisch, gezien de voorspelling dat vooral Nottinghamshire en Yorkshire geconfronteerd zullen worden met de inkrimpingsplannen van British Coal.

    • Hieke Jippes