Mogelijk lid IRA-commando in Engeland gearresteerd

LONDEN, 23 mei De anti-terreurbrigade van Scotland Yard is koortsachtig op zoek naar de achtergronden van een arrestant die zou kunnen behoren tot een IRA-commando. De man weigert elk commentaar, maar is hoogst verdacht omdat hij gisteren werd aangehouden met twee automatische geweren op de achterbank van zijn auto, die volgens de politie net waren opgegraven.

De Britse autoriteiten geloven dat de IRA een 'zomeroffensief' in Engeland zelf is begonnen, waarvan twee bomaanslagen op militaire organisaties vorige week in Londen het eerste bewijs moeten worden geacht. De anti-terreurbrigade maakt jacht op twee of meer IRA-commando's, die ze ervan verdenkt verantwoordelijk te zijn voor aanslagen op Britse militairen in Duitsland en op bijvoorbeeld het opleidingscentrum voor de marinierskapel in Deal, waar vorig jaar 11 man de dood vonden door een bom.

De vaste commissie voor defensie heeft juist vandaag een vernietigend rapport uitgebracht over de manier waarop 'zachte' doelen binnen het militaire complex in Groot Brittannie worden bewaakt. Aanleiding tot het onderzoek was de nationale verontwaardiging over de bewaking in Deal, die door het ministerie van defensie was uitbesteed aan een particuliere bewakingsdienst. De parlementaire commissie zegt dat uit haar onderzoek naar de kwaliteit van dergelijke bewaking is gebleken dat sommige bewakers bang zijn in het donker, dat anderen in slaap vallen en dat weer anderen lichamelijk zo zwak zijn dat ze niet eens eigenhandig een slagboom kunnen optillen. De commissie trof bewakers aan met een criminele achtergrond en in een geval bewakers die hun criminele activiteiten voortzetten op de basis die ze geacht werden te bewaken. 'Het is overduidelijk dat het niveau dat wordt bereikt een heel stuk beneden dat van militair personeel ligt', concludeert de commissie. Volgens de bewakingsdiensten 'krijgt het ministerie waarvoor het betaalt'.

De parlementaire commissie beaamt die conclusie, ook al heeft het ministerie van defensie vorig jaar 88 miljoen pond extra uitgetrokken om de beveiliging van militaire objecten te verbeteren.