Klimaat op beurzen aanhoudend zonnig

ROTTERDAM, 23 mei De koersen in Amsterdam bleven vandaag stijgen onder invloed van de aanhoudende koersrecords op Wall Street en de dalende rente. Ook de beurs van Tokio reageerde positief op het milde beursklimaat in New York.

AMSTERDAM Het Damrak was vriendelijk gestemd ondanks het aanstaande lange weekeinde. Vrijdag is de Amsterdamse beurs weliswaar open, maar veel handelaren nemen een vrije dag en verwacht wordt dat het mede daardoor vrijdag uitermate rustig zal zijn. De markt werd geruggesteund door de dalende rente op de geldmarkt, de records in Wall Street en een stabiele dollar. Opvallend vast lag NMB-Postbank. De obligaties waren goed prijshoudend.

Van de internationale aandelen lag KLM zwak in de markt. Deze aandelen liggen al een tijd structureel slecht in de markt. De resultaten lopen terug en de beladingsgraad daalt, zodat belegers zich voor enige tijd van KLM afkeren. De koers zakte nu weer fl.0,70 naar fl.31,80 en dit betekende een laagtepunt voor 1990. De andere internationals lagen er wat beter bij. Koninklijke Olie pakte fl.1 winst op fl.145,50 en ook Philips zette het herstel voort en wel met twee kwartjes tot fl.33,60. Unilever en Akzo waren een paar dubbeltjes hoger. In de financiele sector onderscheidde NMB-Postbank zich. Gisteren was al bijna fl.1 winst geboekt en nu kwam er nog eens fl.1,40 bij op fl.54,70. Amrobank was een halve gulden beter op fl.74,50. Verzekeraar Nationale Nederlanden was vast met fl.1,10 winst op fl.76,90 en collega Amev deed hetzelfde op fl.59. Aegon trok twee kwartjes bij tot fl.124,30. Uitgever Wolters Kluwer was opmerkelijk vast gestemd en in de loop van de ochtend trok de prijs aan tot fl.55, dicht bij het hoogste punt van het jaar. Dinsdag werd nog fl.53,70 betaald. In de havensector werd Pakhoed bijna fl.1 hoger geprijsd op fl.187,50. Internatio-Muller won fl.1 op fl.93,50. Nedlloyd bleef met fl.0,50 verlies op fl.84,50 achter. Aan het eind van de ochtend was de algemene stemmingsindex 0,7 punt gestegen tot 119,7. NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de Newyorkse 00effectenbeurs heeft gisteren voor de tweede achtervolgende dag een nieuw recordniveau bereikt. Het koersgemiddelde steeg met 7,56 punten tot 2.852,24. De omzet was met een fors totaal van 206 miljoen aandelen aanzienlijk groter dan de 168 miljoen van maandag.

De obligatiemarkt profiteerde van een bericht in de Chicago Tribune dat de Amerikaanse regering beschikt over vijftig miljard dollar aan ongebruikte financiele middelen. Daarmee zou het begrotingstekort kunnen worden verminderd, wat uitzicht biedt op een daling van de rente.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers nog iets verder omhoog. Tegen het slot van de handel werd fl.1,8810 genoteerd tegen een slotkoers van fl.1,8785 in Amsterdam. Maandag sloot de dollar in New York op fl.1,8705. TOKIO Ook de beurs in Tokio 00sloot vandaag hoger. Het Nikkei-gemiddelde van de belangrijkste 225 aandelen sloot 238 yen ofwel bijna een procent hoger op 32.176. De aandelenkoersen stegen als gevolg van het enthousiasme op de Amerikaanse beurs en de koersstijging van yen ten opzichte van de dollar.