Ikea-vestiging mag langs A13 bij Delft

DEN HAAG, 23 mei Het Zweedse woonwarenhuis Ikea kan zich vestigen langs rijksweg A13 (Den Haag-Rotterdam) ter hoogte van Delft, op het bedrijventerrein Delftse Poort. De Kroon heeft de knoop doorgehakt in het meningsverschil tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Delft, in het voordeel van de laatste. Minister Alders (VROM), die tegen de vestiging van Ikea langs de snelweg was, heeft zich neergelegd bij het besluit. De beslissing van de Kroon is overeenkomstig het advies van de Raad van State. Minister Alders en zijn voorganger Nijpels hebben de Raad van State tot twee keer toe gevraagd het advies opnieuw te overwegen. Alders meent dat een Ikea-vestiging in de omgeving van Delft zich moeilijk verdraagt met het regeringsstandpunt vestiging van detailhandel buiten winkelcentra tegen te gaan.