Eerste thuisverlies Engeland na 6 jaar

LONDEN, 23 mei Bondscoach Bobby Robson noemde het verlies van de Engelse nationale voetbalploeg tegen Uruguay (1-2) op Wembley 'in zekere zin een opluchting'.

Het was de eerste nederlaag van Engeland sinds het Europees kampioenschap van twee jaar geleden. Zeventien duels waren de Britten ongeslagen gebleven. In eigen land had het team van Robson zelfs zes jaar lang niet meer verloren. 'We hoeven nu tenminste niet meer over records te praten', meende Robson.

De Engelse bondscoach toonde zich na afloop verre van bezorgd. In de laatste oefenwedstrijd in eigen land voor het vertrek naar het WK speelde Engeland, een van de tegenstanders van Nederland in de voorronde, ook niet slecht. Het grote veldoverwicht kon echter niet in doelpunten worden omgezet. Slechts John Barnes scoorde. Hij deed dat op sublieme wijze en bevestigde daarmee weer dat hij de grote vedette van de ploeg is. Robson zou zich wel zorgen kunnen maken over zijn defensie. De Engelsen blunderden flink bij de twee doelpunten die Uruguay, ook een WK-ganger, via Santiago Ostolaza en Jose Perdomo scoorde.

Met name de 40-jarige veteraan Peter Shilton in het Engelse doel ging niet vrijuit bij het eerste doelpunt. Toch zei Robson er geen moment over te denken om de oude keeper te vervangen. 'Dit is niet het einde van iets, maar juist een begin. We gaan vol goede moed naar het WK', pareerde Robson alle bezorgde vragen. Engeland speelt voor zijn openingswedstrijd in Italie nog een keer een officiele oefenpartij, op 21 juni in en tegen Tunesie. Bij de Engelsen stond aanvoerder Bryan Robson na zijn langdurige afwezigheid weer op het middenveld. Hij speelde matig. Bij Uruguay maakte Enzo Francescoli van Olympique Marseille op het middenveld wel indruk. Hij viel op door zijn goede inzicht en passes. Uruguay heeft de laatste weken opvallende resultaten geboekt.

Uruguay was tot voor gisteren de laatste ploeg die door regerend wereldkampioen Argentinie werd verslagen. Dat gebeurde ruim tien maanden geleden, op 8 juli. Daarna bleven de Argentijnen tien wedstrijden zonder overwinning. In Tel Aviv werd de ban doorbroken en werd Israel met 2-1 verslagen. Tien minuten voor de rust opende Diego Maradona de score. Nog geen drie minuten later zorgde Banin voor de gelijkmaker. De Israeliers, die vorige week de Sovjet-Unie al verrasten (3-2) zetten Argentinie daarna constant onder druk. Invaller Cannigia zorgde halverwege het tweede deel voor de Argentijnse zege.

De Argentijnse bondscoach Carlos Bilardo heeft alsnog een beroep gedaan op de 'vergeten' aanvaller Gabriel Calderon die in de Franse competitie bij Paris St. Germain speelt. De 30-jarige spits werd gisteren gevraagd naar het trainingskamp van de Argentijnen in Rome te komen. Hij zal zich daar deze week nog in alle eenzaamheid met een assistent van Bilardo voorbereiden op het wereldkampioenschap. De Argentijnse ploeg is op reis voor oefenwedstrijden tegen Israel en Spanje. Calderon vervangt de 34-jarige Jorge Valdano, die na een afwezigheid van bijna drie jaar zijn rentree zou maken als Argentijns international. Hoewel Valdano hard werkte aan zijn comeback werd hij toch door Bilardo buiten de selectie gelaten. Maradona zei uitermate teleurgesteld te zijn door dat besluit van Bilardo. 'Valdano deed het goed. Hij heeft even kalmer aan moeten doen door een peesontsteking, maar de laatste tijd liep hij harder dan de meesten van ons.'