Bond ontkomt weer aan bankroet

WELLINGTON, 23 mei 'De grootste optimist in Australie', verfstoffen-, media- en biermagnaat Alan Bond, heeft opnieuw een onmiddellijke faillissementsdreiging weten af te wenden. In het Oppergerechtshof van de staat Victoria in Melbourne wist zijn bedrijf, Bond Corporation Holdings, overeenstemming te bereiken over het intrekken van een bankroetaanvraag door een syndicaat van schuldeisers.

De altijd opgewekte Bond, die in weerwil van de voorspellingen van financiele experts nog steeds niet ten onder is gegaan, verloor bij de overeenkomst echter de macht over Bond Breweries Holdings. Dat bedrijf stond aan de basis van zijn onstuimige loopbaan. De lange-termijnvoorspelling voor Bond Corporation blijft echter somber.

Bonds crediteuren trokken de faillissementsaanvraag in toen Bond Corporation overeenkwam het aandeel van dat bedrijf in Bell Resources voor maart 1991 te verlagen van 59 tot 25 procent. Het stemrecht van Bond wordt onmiddellijk tot 25 procent gereduceerd. De schuldeisers zijn nu bereid de overname van Bonds bierpoot door Bell voor ruim 2 miljard gulden te laten doorgaan. De reden daarvoor is dat zonder de invloed van Bond het schuldstigma bij Bell geacht wordt te verdwijnen. Daardoor zou het vertrouwen van de investeerders in dat bedrijf weer moeten toenemen.

Het imperium van Bond wordt in een razend tempo afgeslankt. Eerder deze maand deed de door Bond geleide holdingsmaatschappij Bond Corporation Holdings de in Hongkong gevestigde internationale poot Bond Holdings International voor een half miljard gulden van de hand. In maart werd Bonds aandeel van 49 procent in het nationale telefoonbedrijf in Chili voor 800 miljoen gulden verkocht aan het Spaanse nationale telefoonbedrijf. Bond heeft verder onroerend goed in Hongkong, Sydney en Rome verkocht in een wanhopige poging de schuldenlast van zo'n 10 miljard gulden te verlichten.

Bond Corporation-manager Peter Lucas zei dat het bedrijf eerst het aandeel van Bond in Bell van de hand zal doen, voordat geprobeerd zal worden de resterende schuld van bijna 7 miljard gulden weg te werken: 'We hebben nooit beweerd dat we niet krap zitten, maar door de overeenstemming met de schuldeisers zal de waarde van Bell worden hersteld.' Lucas erkende echter dat met de overeenkomst niet alle problemen worden opgelost. Een van die problemen voor de Bond-manager is dat de bezittingen van het bedrijf in een veel sneller tempo afnemen dan de schulden. Bovendien blijven tegenslagen Bond achtervolgen. Een gisteren door het Australische kabinet genomen besluit om buitenlands eigendom van radio- en televisiestations tot twintig procent te beperken, betekent een doorkruising van het plan om de Bond-zenders met buitenlands kapitaal op te krikken. De beslissing kan zelfs betekenen dat Bond gedwongen zal worden om zijn televisiestation Channel Nine met verlies terug te verkopen aan zijn grote persoonlijke rivaal, Kerry Packer.

    • Hans van Kregten