Beurscrisis deert Japanse bedrijven niet

TOKIO, 23 mei Het Japanse bedrijfsleven heeft zoveel geld in kas dat de kans bijzonder klein is dat de bedrijven in financiele problemen raken door de recente malaise op de beurs van Tokio. Dat concludeert de Industrial Bank of Japan in een onlangs verschenen rapport.

Volgens het rapport heeft het bedrijfsleven 37 biljoen yen (460 miljard gulden) achter de hand. Geld dat bestemd is voor de gewone transacties is hier al vanaf getrokken. Dit bedrag is hoger dan het geld (33 biljoen yen) dat het Japanse bedrijfsleven in 1989 investeerde in uitbreiding en verwerving.

Sinds het begin van dit jaar zijn de aandelenkoersen op de beurs van Tokio 17,3 procent gezakt. Daarmee is de beurs minder aantrekkelijk geworden voor 'equity finance', kapitaalverwerving door uitgifte van nieuwe aandelen. Deze financieringsmethode heeft de grote bedrijven in 1988 en 1989 achtereenvolgens 19,5 biljoen yen en 24,8 biljoen yen opgeleverd.

Volgens het rapport van de Industrial Bank of Japan is deze 'erfenis uit de periode van hyperaantrekkelijke financiele omstandigheden' verantwoordelijk voor de dikke buffer bij het bedrijfsleven. De hoeveelheid kasgeld bij de grote bedrijven is in vier jaar tijd vertwintigvoudigd. Dat valt precies samen met de financiele hoogconjunctuur in Japan, die de Industrial Bank of Japan in 1985 laat beginnen.

Een enkele effectenmakelaar daargelaten heeft de recente recessie op de beurs nog geen slachtoffers gemaakt. De bank ziet geen acute problemen voor de grotere bedrijven. Het gevoeligst voor de verslechterende financiele omstandigheden zijn scheepsbouw, de papier- en pulpindustrie.

    • Elbrich Fennema