Bankkrediet minder duur na verlaging opslag debetrente

ROTTERDAM, 23 mei Het wordt voor bedrijven een half procent goedkoper om geld te lenen bij de bank. ABN en Rabobank verlaagden vandaag de opslag op de debetrente op rekening-courant krediet van 1 naar 0,5 procent. De Amro volgt 'met ingang van morgen.'

De NMB/Postbank denkt nog na. De banken verlagen hun tarieven omdat het voor hen zelf goedkoper is geworden op de geldmarkt geld aan te trekken. De gulden heeft de laatste maanden ten opzichte van de Duitse mark aan kracht gewonnen, wat leidt tot een dalende geldmarktrente.

De rente die de banken aan elkaar op de geldmarkt rekenen, het zogeheten driemaands AIBOR (Amsterdam interbank offerd rate) was begin dit jaar opgelopen tot bijna negen procent. Inmiddels is de interbancaire rente ongeveer een half procentpunt gedaald tot 8,45 procent.

Het tarief dat bedrijven de bank moeten betalen is gebaseerd op het door De Nederlandsche Bank vastgestelde promessedisconto van nu 8,25 procent.

De Nederlandsche Bank wijzigt dit tarief slechts wanneer internationaal een signaal ten aanzien van de koers van de gulden gegeven moet worden. Wanneer de geldmarkttarieven beduidend hoger liggen dan het promesse-disconto brengen de banken hun klanten een opslag in rekening. Bij een opslag van nu een half procent maakt dat de prijs voor krediet minimaal 8,75 procent. Daarboven rekenen de banken afhankelijk van de status van de klant een individuele opslag.

De verlaging van de geldmarkttarieven heeft niet direct invloed op de prijs die particulieren voor geleend geld moeten betalen. De hypotheekrente is gebaseerd op de kapitaalmarktrente, die minder direct beinvloed wordt door de kracht van de gulden.