Akkoord van ABN met tak Wereldbank

AMSTERDAM, 23 mei De ABN Bank heeft een overeenkomst gesloten met de International Finance Corporation (IFC) om projecten te financieren in ontwikkelingslanden. ABN en IFC hebben ieder 25 miljoen dollar voor gezamenlijke investeringen beschikbaar gesteld.

De IFC is een onderdeel van de Wereldbank, gespecialiseerd in de financiering van het particuliere bedrijfsleven in ontwikkelingslanden. De lokale kantoren van de ABN zullen optreden als agent van IFC om geschikte bedrijven te vinden in Indonesie, Marokko, Pakistan, Sri Lanka en Turkije. De projecten zullen moeten worden goedgekeurd door de IFC, die eveneens zal optreden als leninggever voor het volle bedrag.

De ABN zal bij elke lening voor ten minste de helft deelnemen en is verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de projecten. Het gaat om leningen van drie tot zes miljoen dollar ten behoeve van kleine en middelgrote bedrijven.

Het akkoord tussen de Nederlandse bank en de IFC is gesloten onder de zogenoemde Multi Country Loan Facility van de IFC. Volgens drs. J. M. de Jong, lid van de raad van bestuur van de ABN, biedt de samenwerking met de IFC ondersteuning bij projectfinanciering voor lokale clienten van de bank in ontwikkelingslanden. 'Wij zien dit als een marktsector van toenemende betekenis', aldus De Jong.

In december vorig jaar sloot de NMB/Postbank eveneens een overeenkomst om op te treden als agent van de IFC. Ook in het geval van de NMB/Postbank gaat het om een akkoord van 50 miljoen dollar, waaraan de Nederlandse bank en de IFC ieder de helft bijdragen.