Weinig handel aan flauw Beursplein 5

ROTTERDAM, 22 mei - Op Beursplein 5 was er vandaag eigenlijk geen vraag en geen aanbod. De aandelenkoersen stonden in het algemeen een fractie hoger. Wall Street en Japan waren hoger geeindigd. Londen noteerde rond 11.00 uur circa twintig punten hoger en Frankfurt twintig punten lager.

AMSTERDAM. De CBS- stemmingsindex algemeen noteerde in Amsterdam tegen het middaguur 118,4 tegen 118,1 aan het slot van de handel maandag.

In deze vlakke markt vormde Olies met een koersstijging van fl.1,30 naar fl.142,20 al een uitschieter. Unilever ging een halve gulden omhoog tot fl.150,80. Bij de andere vier internationals was het kwakkelen. Philips stond om 12.00 uur op fl.32,70 tegen een slotkoers van fl.32,10 op maandag. Akzo en KLM waren onveranderd en Hoogovens zakte twee dubbeltjes tot fl.75,40. Per saldo veranderde verzekeraar Amev vanmorgen niet veel, ondanks de wat hogere kwartaalwinst. Ex-dividend noteerde Amev fl.56, in feit een dubbeltje lager dan de slotkoers van maandag.

De lokale markt was ook iets hoger. Aandacht trok scheepsbouwer Van der Giessen-De Noord, die een tientje hoger noteerde op fl.285. De koers reageerde op de bekendmaking van een groep in de jaarvergadering van maandag dat de scheepswerf voor 41 procent in vaste handen was gekomen. De kopers waren Britse, Zweedse en Zwitserse beleggers die de aankoop puur als een 'lange-termijnbelegging' zien. Volgens deskundigen zijn de vooruitzichten voor de scheepsbouw lang niet slecht.

Batenburg Beheer stond twee gulden hoger op fl.105, waarop geen aanbod kwam. De Boer Winkelbedrijven ging een rijksdaalder omhoog tot fl.74,50. De andere detaillist Macintosh noteerde twee dubbeltjes lager op fl.45. Kantoorinrichter Ahrend steeg fl.2 tot fl.250. Op de parallelmarkt was het beeld iets verdeelder. Beddenfabrikant Dico verloor fl.0,40 op fl.114,70 en Nedschroef ging een halve gulden omhoog tot fl.134. IMN verloor fl.1,30 op fl.47,20. Ook Verkade ging omlaag en wel met fl.2,50 naar fl.401. Tapijtfabrikant Van Besouw werd de hele dag uit de notering genomen in afwachting van een bericht.

TOKIO. De dollar won ten opzichte van de Europese valuta's maar daalde ten opzichte van de yen. Toch kon het Nikkei-koersgemiddelde op de beurs van Tokio voor het eerst in drie handels agen weer eens winst boeken.

De dollar sloot vanochtend in Tokio op 152,40 yen, een daling van 0,85 yen ten opzichte van gisteren. Het Nikkei-gemiddelde won 173,25 punten en sloot op 31.938,30. Dat was opbeurend nadat de Nikkei virjdag bijna 48 en maandag meer dan 248 punten had verloren. Op de Japanse obligatiemarkt daalden de prijzen iets. De opbrengst op de meest verhandelde 10-jarige obligatielening steeg van 7,085 tot 7,095 procent. NEW YORK. Op de Newyorkse effectenbeurs is het Dow-Jonesgemiddelde gisteren met 24,78 punten gestegen tot 2.844,69. Daarmee werd de afgelopen donderdag bereikte recordstand met ongeveer dertien punten overtroffen. Er sloten 980 fondsen hoger en 528 lager. De omzet was met 168 miljoen aandelen iets groter dan de 164 miljoen van vrijdag.

De beurs was aanvankelijk lager, maar aankopen door institutionele beleggers zorgden voor een ommekeer. Vooral technologiefondsen en chemiebedrijven waren in trek. De Dow Jones bereikte aan het begin van de middag een maximale winst van ruim dertig punten.