Stemverhouding Oost-Europabank

ROTTERDAM, 22 mei - De Nederlandse kandidaten Ruding en Amsterdam hadden bij de stemming over de vestigingsplaats en de president van de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling, afgelopen zaterdag in Parijs, slechts steun van een handvol landen. In totaal telt de EBRD 42 leden. Het gewogen stemrecht van ieder lid komt in overeenstemming met hun aandeel in de bank.

Op verzoek van Nederland werd de stemming geheimgehouden. Voor Ruding stemden acht landen, in aandelengewicht vertegenwoordigden zij 7,99 procent. Jacques Attali kreeg 32 stemmen: 85,9 procent. Twee leden onthielden zich van stemmen: de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank; zij waren niet stemgerechtigd.

Bij de peiling over de plaats kreeg Amsterdam 5 stemmen (7,21 procent), Kopenhagen ook 5, Ljubljana 2, Wenen 2, Dublin 1, Praag 1. Londen kreeg 23 stemmen. Een tweede stemronde werd niet gehouden.