President Barco zegt reis af na moord op Colombiaansesenator

BOGOTA, 22 mei - Minder dan een week voor de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag in Colombia, heeft het politieke geweld in dit land gisteren opnieuw het leven gekost aan een prominente politicus. De 64-jarige liberale senator Federico Estrada Velez werd op klaarlichte dag in zijn auto doodgeschoten in de 'drugshoofdstad' Medellin. Ook zijn chauffeur kwam bij de aanslag om het leven. De daders wisten te ontkomen in een gestolen auto.

De moord op Estrada - in de stad waar soms zo'n vijftig mensen per week het dodelijk slachtoffer worden van politiek of aan de drugsmisdaad gelieerd geweld - heeft opnieuw een schokgolf veroorzaakt in Colombia. President Virgilio Barco heeft naar aanleiding van de moord op zijn partijgenoot zijn voor vandaag geplande reis naar Peru afgezegd. Barco zou samen met de staatshoofden van de vier andere Andeslanden een topbijeenkomst hebben in het Peruaanse Cuzco over verbetering van de regionale samenwerking.

In een ingelaste televisietoespraak gisteravond roemde Barco de vermoorde senator, oud-ambassadeur in Italie en leider van de Liberalen in de provincie Antioquia, waarvan Medellin de hoofdstad is. 'Het volk heeft genoeg van dit geweld', zei de president, verwijzend naar de aanslag op Estrada, de recente moorden op twee presidentskandidaten en de gewelddadige dood van honderden minder bekende landgenoten sinds het begin van dit jaar.

In tegenstelling tot eerdere moorden legde de Colombiaanse regering nu niet onmiddellijk de schuld van de moord op Estrada bij drugsbaron Pablo Escobar van het beruchte cocainekartel in Medellin. De gisteren vermoorde senator was sinds kort tegenstander van de uitlevering van Colombiaanse drugsmisdadigers aan de Verenigde Staten; het machtigste en door de drugsbaronnen meest gevreesde wapen van president Barco in diens 'oorlog' tegen de drugsmafia in zijn land. Estrada werd vorige maand in Medellin ontvoerd door de 'Extraditables' (uitleverbaren), de sterke arm van de drugsmafia. Bij zijn vrijlating na twee dagen toonde Estrada zich meer dan ooit voorstander van een dialoog tussen de regering en de drugsbaronnen.

Nog gisterochtend in een opiniestuk in de in Medellin verschijnende krant El Colombiano nam Estrada het op voor zijn door het geweld geterroriseerde stadgenoten en hekelde hij de houding van de centrale overheid, die de hoofdstad van Antioquia tot een soort slagveld heeft laten verworden in de strijd tegen Pablo Escobar. Estrada brak in zijn laatste bijdrage aan El Colombiano ook een lans voor de veelgekritiseerde burgemeester van Medellin - en winnaar van El Colombiano - Juan Gomez Martinez, die al sinds jaren de dialoog met de drugsmafia bepleit.

Ook de hoofdstad Bogota verkeert momenteel in alarmtoestand na een serie terroristische aanslagen die worden toegeschreven aan de drugsmafia. In het chique noordelijke deel van de hoofdstad heerst feitelijk de staat van beleg. Zwaarbewapende militairen patrouilleren door afgezette straten en verrichten voortdurend aanhoudingen.

    • Reinoud Roscam Abbing