Operaties gaan niet door wegens stakingen van verplegendpersoneel

ROTTERDAM, 22 mei - Het operatiekamerpersoneel van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg is vanochtend voor een dag in staking gegaan. Hierdoor ligt zowel het klinische als het poliklinische operatieprogramma stil. Spoedoperaties gaan wel door.

Het is de eerste keer sinds de acties van werknemers in de gezondheidszorg ruim drie weken geleden begonnen dat personeel van een operatiekamer staakt. Voor morgen zijn stakingen aangekondigd in de Daniel den Hoed Kliniek, het Clara Ziekenhuis en het St. Franciscus Gasthuis, alle in Rotterdam.

Dat de acties harder worden blijkt ook uit een bezetting door personeel van het psychiatrisch ziekenhuis Vogelenzang in Bennebroek. Aan de circa 650 bewoners wordt slechts minimale zorg verleend. Verder worden vandaag in tien instellingen werkonderbrekingen en zondagsdiensten gehouden.

De werknemers die onder de CAO voor het ziekenhuiswezen vallen voeren actie voor zes procent meer loonruimte. Een deel hiervan is bedoeld voor verlichting van de werkdruk. De werkgevers, verenigd in de Nationale Ziekenhuisraad, hebben 3,5 procent geboden en staatssecretaris H. Simons (volksgezondheid) gevraagd om nog een procent (130 miljoen gulden) om de werkdruk te verlichting. Simons heeft dit in eerste instantie afgewezen. Hij wil later deze maand een notitie publiceren waarin de arbeidsmarktproblematiek aan bod komt.

Vooral in de Randstad is nauwelijks aan gediplomeerde verpleegkundigen en ziekenverzorgenden te komen. Enige ziekenhuizen in de omgeving van Haarlem hebben besloten een deel van het verpleegkundig personeel een toeslag op het salaris te geven. Ze hopen hierdoor meer gediplomeerden te kunnen aantrekken.

Ook aan leerlingen is een toenemend tekort. Het Delta-ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis in Rotterdam, werft nu leerling-verpleegkundigen met een eenmalige premie van vierduizend gulden. Wervingscampagnes zonder premie leverden tot nog toe slechts vier kandidaten op. Om het personeelsbestand op peil te houden zijn jaarlijks vijftig a zestig leerlingen nodig.

Geheel los van de acties rond de CAO voor het ziekenhuiswezen staat een stiptheidsactie op de intensive care-afdeling van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De rechter heeft deze actie in een door het AMC aangespannen kort geding niet onrechtmatig genoemd.

Pag.3: Werklozen helpen in verpleeghuis/ Kort geding