Le Pen niet welkom in zijn woonplaats Trinite-sur-Mer

PARIJS, 22 mei - Jean-Marie Le Pen, de leider van het extreem-rechtse Nationale Front, is met zijn Europese politieke vrienden niet welkom in zijn eigen gemeente Trinite-sur-Mer in Bretagne. In deze plaats heeft de leider van het Nationale Front een tweede huis. In de buurt van Trinite-sur-Mer is hij geboren.

Het is voor het eerst dat Trinite-sur-Mer de groep rechts-extremisten uit het Europese parlement verbiedt een bijeenkomst in de stadszaal te houden. Het gemeentebestuur besloot gistermiddag in een spoedvergadering Le Pen geen toestemming te geven een zaal te huren. Drie wethouders hadden gedreigd af te treden als het congres van de extreem-rechtsen door zou gaan. Burgemeester Andre Nygren, die in 1986 als partijloze werd gekozen, weigerde na afloop van de vergadering commentaar te geven. Hij volstond met het voorlezen van een verklaring. Het besluit zal gestuurd worden naar de voorzitter van de groep extreem-rechtse partijen in het Europese parlement. Nygren steunde in 1986 de kandidatuur van Le Pen voor het presidentschap.

Claude Le Goffe, een van de wethouders die met aftreden dreigde, zei gisteren: 'We willen in onze straten niet de voormalige Waffen-SS'er Franz Schonhuber zien paraderen'.

Ook de bevolking schijnt het eens te zijn met het besluit van het gemeentebestuur. 'We hebben er genoeg van dat de naam van onze gemeente geassocieerd wordt met Le Pen', zei een bouwer van vissersboten voor de televisiecamera's. Ieder jaar opent Le Pen zijn politieke seizoen met een toespraak vanuit Trinite-sur-Mer. Hij onderstreept graag zijn afstamming uit het wat mystieke en nationalistische Bretagne.