Israel verwacht escalatie intifadah

TEL AVIV, 22 mei - Het Israelische bezettingsleger stelt zich in op gebruik van vuurwapens door de Palestijnen in de bezette gebieden.

Volgens een vandaag door de Israelische media aangehaalde opperofficier hebben de Palestijnse organisaties, inclusief Al-Fatah, hun strijders in de bezette gebieden opdracht gegeven de intifadah met vuurwapens verder op te voeren. Militaire doelen in Israel kunnen volgens deze Israelische militaire bron ook het doelwit worden van Palestijnse aanvallen. PLO-leider Yasser Arafat zou met een dreigement 'over te gaan op een nieuwe strategie' kunnen hebben gedoeld op de overschakeling van 'de steen naar het wapen'.

Volgens Israelische militaire bronnen beschikt de harde kern van de intifadah in de bezette gebieden over een beperkt aantal vuurwapens.

Na de grote anti-Israelische demonstraties in Arabische dorpen en steden in Israel uit solidariteit met de Palestijnen is vanmorgen een betrekkelijke rust teruggekeerd. In verscheidene Arabische dorpen werden Palestijnse vlaggen gehesen en wegen geblokkeerd. Op muren in Haifa zijn veel pro-Palestijnse leuzen geklad. Arabische leiders hebben de politie verantwoordelijk gesteld voor de ernstige incidenten van gisteren in Nazaret en Taibeh. Volgens hen bleef het rustig in Arabische dorpen waar de politie zich niet liet zien.

Anderhalf miljoen Palestijnen in de bezette gebieden zijn nog onderworpen aan een streng uitgaansverbod. Israel heeft grote troepenversterkingen naar de Gazastrook gedirigeerd om het totale uitgaansverbod daar kracht bij te zetten.

Bij botsingen tussen Israelische troepen en Palestijnse demonstranten in de Gazastrook werden gisteren vier Palestijnen gedood. Sedert het uitbreken van anti-Israelische onlusten in de bezette gebieden als reactie op de moord op zeven Palestijnen in Israel zijn nu elf Palestijnen gedood en ongeveer zevenhonderd gewond.

Pag.4: Israel verrast/ Arafat wil naar VNPag.9: Hoofdartikel