Israel onthutst over uitbarsting Arabieren

TEL AVIV, 22 mei - De al meer dan 29 maanden durende Palestijnse volksopstand in de bezette gebieden, de intifadah, is gisteren naar de grote Arabische gemeenschap in Israel overgeslagen. Israel is vandaag onthutst over de kracht van de uitbarsting van anti-Israelische gevoelens in de grote Arabische bevolkingscentra uit protest tegen de moord op zeven Palestijnse arbeiders zondag nabij Tel Aviv.

Deze veroordeelde willekeurige moordpartij door een als gestoord beschreven jonge Israelier heeft de jarenlang opgekropte gevoelens van frustratie, vernedering en discriminatie onder de 800.000 Israelische Arabieren tot ontbranding gebracht. Nooit eerder heeft de solidariteit van de Israelische Arabieren met de opstandige Palestijnen in de bezette gebieden dermate gewelddadige vormen aangenomen als gisteren op verscheidene plaatsen binnen de 'groene lijn' (de grens tussen Israel en de bezette gebieden) het geval is.

Nazaret, de door zware werkloosheid (20 procent) getroffen grootste Arabische stad in Israel, beet gisteren het spits af van de anti-Israelische uitbarstingen. Dorpen als Taibeh, 20 kilometer ten oosten van Tel Aviv, deden daar niet veel voor onder. In Nazaret deden zich taferelen voor die deden denken aan het hoogtepunt van de intifadah in de stad Gaza. Honderden gemaskerde jongeren vochten gisteren tot het invallen van de duisternis tegen de versterkte politiemacht.

Achter de rook van brandende banden werden straten geblokkeerd, stenen en aardappelen met spijkers erin gegooid naar de door Palestijnse en Hamas-vlaggen geprikkelde politiemacht. Ruiten van banken en winkels werden ingegooid. 'Er is geen verschil meer tussen ons en onze Palestijnse broeders. Hetzelfde bloed', schreeuwden de Palestijnse jongeren.

Met traangas, waterkanonnen, rubberkogels en scherpe munitie vocht de politie terug. Pas tegen het invallen van de duisternis viel Nazaret weer in Israelische handen.

Ongeveer tien politieagenten werden bij de ernstige onlusten in Nazaret gewond terwijl vier Arabieren als gewonden werden opgegeven. In de loop van gisteren en vannacht werden in Nazaret veertig arrestaties verricht.

Israelische Arabische persoonlijkheden, die gisteren een rouwdag en een driedaagse algemene staking uit protest tegen de moord op de zeven Palestijnen bij Rishon Lezion hadden uitgeroepen, geven toe dat ze de controle over de situatie kwijtraakten. Arabische parlementariers slaagden er niet in de situatie te kalmeren.

De explosie van volkswoede schrijven zij toe aan de sociale spanningen in hun gemeenschap, de verrechtsing van Israel en de uitzichtloosheid van het Palestijnse vraagstuk. Kenners van de Arabische problematiek in Israel zijn het met deze globale beoordeling eens. Zij verbazen zich er zelfs over dat het 29 maanden na het uitbreken van de intifadah heeft geduurd voordat de Israelische Arabieren de straat op gingen. Sedert de Arabische bevolking als gevolg van de Zesdaagse Oorlog in 1967 met de Palestijnen in de bezette gebieden werd 'herenigd', is er sprake van een geleidelijke doch constante 'Palestinisering' van de Arabische gemeenschap in Israel. Dit proces is gisteren dermate krachtig aan de oppervlakte gekomen dat de Israelische autoriteiten van een 'kritieke situatie' spreken. Zij vrezen een verdere verslechtering van de betrekkingen tussen joden en Arabieren in Israel. De vorming van een ultra-rechtse regering door Likud-premier Shamir met de voor uitzetting van de Palestijnen pleitende Moledet-partij kan tot een onomkeerbare situatie leiden.

Israelische kranten waarschuwen Jeruzalem vandaag in hoofdartikelen dat Israel niet veel tijd meer heeft om de Arabische gemeenschap op voet van gelijkheid in Israel te integreren. Ook roepen enkele bladen Israel vandaag op haast te maken met een oplossing van het Palestijnse vraagstuk voordat de radicaliserende Arabische gemeenschap volledig in de greep komt van de intifadah en Israel de gevaarlijke weg van de Libanisering van het Palestijnse conflict inslaat.

    • Salomon Bouman