Grieken staken tegen beleid van Mitsotakis

ATHENE, 22 mei - In Griekenland is een stakingsgolf uitgebroken uit protest tegen het beleid van de nieuwe premier Constantin Mitsotakis die vandaag in Den Haag op bezoek is bij zijn Nederlandse collega Lubbers.

De staking duurt 24 uur en betreft 1,7 miljoen werknemers in de particuliere sector en 300.000 man overheidspersoneel. Geprotesteerd wordt tegen het loonmatigingsbeleid van de regering Mitsotakis die op 8 april aantrad en de eerste conservatieve regering sinds 1981 vormt. Gisteren begon 12.000 man van de posterijen al een staking van 48 uur wegens een conflict over het pensioenfonds. Vandaag en morgen houden 50.000 leraren van middelbare scholen een 48-uursstaking omdat ze een hoger loon willen.

De conservatieve regering kondigde gisteren aan in het kader van de bezuinigingen nog deze maand 100.000 tijdelijke werknemers bij de overheid te zullen ontslaan. Het weggeven van tijdelijke banen is lange tijd een manier geweest om politieke vrienden te belonen. 'Het mag niet zo zijn dat iemand voor vijf dagen wordt ingehuurd en vijf jaar blijft of zelfs vast medewerker wordt' was het commentaar van Mitsotakis.