Drie bedrijven overwegen gezamenlijk bod op Co-op

AMSTERDAM, 22 mei - Een consortium detailhandels-bedrijven (het Duitse Lonrho, het Westduitse Asko en het Duits-Zwitserse Metro) overweegt een bod uit te brengen op het noodlijdende Westduitse detailhandelsconcern Co-op. De bedrijven hebben vorige week informatie ingewonnen over Co-op. Dit heeft Metro gisteren bekendgemaakt. Het consortium zou 400 D-mark voor Co-op over hebben, inclusief de schuld van 500 miljoen D-mark. Co-op is voor 90 procent in handen van de Deutsche Genossenschaftsbank en de Bank fur Gemeinwirtschaft.

Het overnamebod dat de drie bedrijven overwegen, gaat verder dan het bod dat het Westduitse levensmiddelenconcern Rewe-Zentral begin mei aankondigde. Rewe wilde aanvankelijk vrijwel alle 1.900 supermarkten, maar schijnt nu alleen nog maar geinteresseerd te zijn in 500 winkels van Co-op in Beieren, Baden Wurtemberg en West-Berlijn. Rewes bod van 500 miljoen D-mark besloeg alleen de winkels maar niet de financiele verplichtingen van Co-op.

Co-op is afgelopen jaar aan het faillissement ontkomen dank zij een omvangrijke reddingsoperatie waar aanvankelijk ook de Nederlandse Amro Bank bij betrokken was. Co-op verwacht dat ze de operationele verliezen dit jaar kan terugbrengen tot 150 miljoen D-mark.

Nederlandse beleggers hebben inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de Amro Bank. De beleggers betichten de bank ervan enkele jaren geleden tijdens een obligatie-emissie voor Co-op te hebben verzwegen dat Co-op in ernstige financiele problemen verkeerde of dreigde te raken.